Trendbrott: Flest kvinnor bland Sveriges mest rekommenderade mäklare

Reco har sedan 2018 listat Sveriges mest rekommenderade mäklare.

Trendbrott: Flest kvinnor bland Sveriges mest rekommenderade mäklare 1Årets andra kvartal skedde ett tydligt trendbrott, för första gången sedan mätningarna startade är det nu fler kvinnor än män bland de mest rekommenderade mäklarna i Sverige. Toppar listan över landets mest rekommenderade mäklare gör Mohammed Mouaid i Nyköping.

Reco är Sveriges största oberoende plattform för verifierade omdömen och rekommendationer av företag. På reco.se kan konsumenter hjälpa varandra att hitta bra leverantörer och att undvika dåliga.

– Att välja rätt är viktigt inom alla branscher och tjänster, men valet av mäklare är extra viktigt då en bostadsförsäljning eller ett bostadsköp för många är den största affären man gör i livet. Bostadsmarknaden 2020 var med all osäkerhet kring corona mer utmanande än på många år. Därför är det extra kul att se att mäklarna uppnår en så hög kundnöjdhet med många rekommendationer från både köpare och säljare, säger Tobias Basilius, vd på Reco.

Kvinnor i toppen

Reco har sedan 2018 listat Sveriges mest rekommenderade mäklare. För första gången är det nu fler kvinnor än män bland de fem mest rekommenderade mäklarna i Sverige, och på topp-tio-listan är det för första gången helt jämnt – hälften män och hälften kvinnor. Reco baserar sin topplista på verifierade fastighetsaffärer där både köpare och säljare har bedömt mäklaren, både genom att sätta ett betyg och att skriva ett utlåtande. Alla mäklare oavsett varumärke jobbar på samma standardiserade sätt vilket ger en rättvis och transparent jämförelse. Samtliga kvinnliga mäklare på topplistan arbetar för mäklarfirman Svensk Fastighetsförmedling.

–  Jag är så stolt och glad över att vi har så många kompetenta medarbetare på topplistan. Det är ett kvitto på det fina arbete våra mäklare gör, speciellt nu när vår omvärld ser lite annorlunda ut, och där det krävs mer av oss för att kunden ska riktigt nöjd och att bostadsaffären verkligen ska bli den bästa affär man gör, säger Malin Silander Head of People & Culture på Svensk Fastighetsförmedling.

De senaste tio åren har andelen kvinnliga mäklare ökat enligt Mäklarsamfundet. 2007 bestod mäklarkåren av 39 procent kvinnor. 2019 var siffran 54 procent.

Mohammed Mouaid – Sveriges mest rekommenderade mäklare

Flest omdömen av alla utvärderade mäklare i Sverige under årets andra kvartal har Mohammed Mouaid i Nyköping.

– Jag är mycket stolt över utmärkelsen och är så tacksam över att både köpare och säljare tar sig tid att rekommendera och kommentera. Dels hjälper det mig att utvärdera mitt arbete och att utvecklas som mäklare och dels är det ett stöd för både köpare och säljare att hitta rätt mäklare, säger Mohammed Mouaid, fastighetsmäkklare på Svensk Fastighetsförmedling i Nyköping.

Topp-10 mest rekommenderade mäklarna 2020:

Namn Företag och ort Antal rekommendationer Snittbetyg Q2 2020 Snittbetyg just nu
Mohammed Mouaid Svensk Fastighetsförmedling Nyköping 45 4.93 4.90
Jacob Lund Fastighetsbyrån Norrtälje 37 4.86 4.70
Rebecka Stråle Svensk Fastighetsförmedling Uppsala 35 4.77 4.80
Malin Fingal Svensk Fastighetsförmedling Norrköping 33 4.91 4.90
Therese Krafft Svensk Fastighetsförmedling Torslanda 31 4.81 4.80
Anton Bjärkenrud Svensk Fastighetsförmedling Bromma 30 4.90 4.90
Elin Bellander Svensk Fastighetsförmedling Södermalm 29 4.97 4.80
Johan Dahlgren Våningen & Villan Malmö Västra Hamnen 28 4.89 4.80
Manne Pettersson Svensk Fastighetsförmedling Gävle 25 4.88 4.80
Erica Stors Svensk Fastighetsförmedling Gävle 25 4.88 4.80