Trög bostadsmarknad sätter käppar i hjulet för dagens mäklare – var tredje överväger att sluta
Hem FASTIGHETER Trög bostadsmarknad sätter käppar i hjulet för dagens mäklare

Trög bostadsmarknad sätter käppar i hjulet för dagens mäklare

Publicerat av: Redaktionen

Bostadsmarknadens kraftiga nedgång och stigande räntor slår hårt mot landets fastighetsmäklare, med få bostadsaffärer och provisionsbaserade löner som försvårar situationen allt mer.

Detta speglar Mäklarsamfundets senaste branschrapport, som lyfter att var tredje mäklare överväger att ge upp.

Bostadsmarknaden har genomgått betydande förändringar under de senaste åren, vilket har satt djupa spår i mäklarbranschen. Många mäklare kämpar dagligen med att klara sig ekonomiskt, särskilt de som är beroende av provision från avslutade affärer. Detta har resulterat i att nästan var tionde mäklare förväntar sig att tjäna mellan noll och 150 000 kronor under året, medan andra räknar med en inkomst på mellan 500 000 kronor och en miljon. Denna ekonomiska osäkerhet är orsaken till varför så många mäklare aktivt söker andra inkomstmöjligheter.

Stark optimism trots branschens utmaningar

Enligt Mäklarsamfundets nya rapport, överväger var tredje fastighetsmäklare att byta yrke på grund av de svåra förhållandena på bostadsmarknaden. Detta är en ökning med 10 procentenheter jämfört med föregående år. Rapporten bygger på en undersökning där 1 107 fastighetsmäklare deltog och genomfördes under november 2023.

Något positivt som framkom ur rapporten var att det finns en stadig optimism bland mäklarna när det gäller yrkets långsiktiga förutsättningar. Det finns ett undertryckt flyttbehov efter flera år av försiktighet på marknaden, och den starka befolkningsutvecklingen kan resultera i en ökad efterfrågan på bostäder och därmed ge en positiv push för yrkeslivet igen.

Konsekvenserna för mäklarbranschen

Bland de som varit verksamma i som högst tre år ser sig var fjärde om efter tillfälliga extrainkomster. Detta berättade mäklaren Izabelle von Löwenadler om i en exklusiv intervju med Bovision tidigare under hösten 2023. Mäklarsamfundets senaste branschrapport bekräftar den här bilden då deras siffror visar att det framförallt är de mäklare som har jobbat kortare tid som drabbas hårdast av den turbulenta bostadsmarknaden. Enligt Izabelle von Löwenadler, beror detta till stor del på att många nya mäklare saknar den etablerade kundbasen och de nätverk som erfarna mäklare har byggt upp under åren. Därmed kan det vara svårt för nyexaminerade mäklare att locka nya kunder och genomföra tillräckligt med bostadsaffärer för att få en stabil inkomst.

– Det har verkligen varit en känslomässig bergodalbana och många gånger har man känt att man bara vill kasta in handduken och skita i det här, säger mäklaren Izabelle von Löwenadler från Erik Olssons.

Framtidens utmaningar och möjligheter

Riksbankens besked om att styrräntan förblir oförändrad kom som ett mycket positivt besked för mäklarna. Efter att Riksbanken höjt räntan åtta gånger sedan förra våren, är det många företag och hushåll som nu jublar över att styrräntan stannar på 4 procent. Detta har gett både hopp för mäklare, bostadssäljare och köpare då det nu innebär att det framöver förhoppningsvis kommer finnas fler människor som känner sig lockade till att köpa bostäder.

Trög bostadsmarknad sätter käppar i hjulet för dagens mäklare – var tredje överväger att sluta– Att räntehöjningen har avstannat kommer troligtvis ändra psykologin hos många köpare, säger mäklaren Markus Olsson från Fastighetsbyrån och tillägger:

– Många köpare har varit väldigt avvaktande, men kommer troligtvis slå till på en bostad nu.

Men trots det positiva räntebeskedet finns det fortfarande vissa osäkerhetsfaktorer som kan påverka framtiden. Enligt Riksbankens prognos kan det finnas en risk för att räntan höjs framöver igen om inflationsutsikterna försämras.

– Trots att räntan inte höjdes ligger den fortfarande på en väldigt hög nivå, vilket gör den svår för många att klara av, berättar Markus Olsson.

Men samtidigt visar Riksbankens bedömning att inflationen kan sjunka under 2024. Detta kan vara en positiv faktor för bostadsmarknaden då det kan innebära att prisökningarna på bostäder kan bli mer hanterbara för köpare.

För mäklare innebär en minskad inflation och lägre räntor en positiv utveckling på bostadsmarknaden, vilket i längden kommer leda till att fler söker sig tillbaka till mäklarkåren. Med fler bostadsaffärer behöver mäklare inte längre vara oroliga över vad de får i lön, vilket förhoppningsvis kommer ändras i takt med inflationen.

– Jag tror att folk har blivit mer positiva till att köpa en bostad nu när de vet att räntan inte kommer att höjas på ett tag. Så jag ser positivt på bostadsmarknadens framtid, säger mäklaren Anton Henriksson från Erik Olssons Fastighetsförmedling.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>