Ett betalkort är ett behändigt sätt att lära unga använda pengar.
De bruksgränser som sätts på kortet ser till att användningen av kortet är säker.
Att skaffa ett eget bankkort till sina ungdomar kan man börja fundera på när de har börjat använda pengar självständigt och visat att de kan ta ansvar. Ett eget bankkort underlättar familjens vardag när föräldrarna inte längre behöver gräva i plånboken för vardagens alla små utgifter.
Som första bankkort för unga passar Visa Electron. Kortet fungerar inte om det inte finns pengar på kontot så det är ingen risk att kontot övertrasseras.
I Sparbanken kan redan en 11-åring få ett Visa Electron-kort med föräldrarnas samtycke.
– Föräldrarna måste själva bedöma när deras barn är tillräckligt moget att hantera ett bankkort, säger placeringsrådgivaren Satu Saari i Liedon Säästöpankki.
Däremot kan de som fyllt 15 år själv öppna ett konto för pengar som de själva förtjänat och skaffa ett betalkort till kontot. Då behöver man för att öppna ett konto utöver identitetsbevis också ett arbetsavtal eller ett lönekvitto som bevis på anställningen.
Ett eget betalkort är ett bra sätt för unga att lära sig att använda pengar. Om de får vecko- eller månadspeng kan man låta den gå automatiskt in på kontot. Ofta är man försiktigare med pengarna när man använder bankkort än om man använder kontanter.
– Om en ungdom går med en sedel till butiken är det lätt hänt att hela sedeln går åt. När pengarna finns på kontot köper unga oftare bara det som de behöver, säger Saari.
Också de gåvopengar som de unga får kan sättas in på kontot. Större summor lönar det sig ändå att flytta från brukskontot så att de ger bättre avkastning.
Kontaktlös betalning ökar säkerheten
Föräldrarna har ansvaret för att lära sina barn använda bankkortet på ett säkert sätt. Det är bra att noga gå igenom hur man ska förvara och använda kortet. Viktigast är att sätta säkra bruksgränser på kortet. Den dagliga betalnings- och uttagsgränsen håller användningen av pengar på en bra nivå och skyddar pengarna om kortet blir stulet.
– Föräldrarna ska prata med sina barn om vad kortet ska användas till. Om det är meningen att bara köpa mellanmål med kortet kan den dagliga gränsen vara mycket låg.
På ett kort kan man separat förhindra betalningar i nätbutiker och användningen kan begränsas geografiskt till bara Finland. På semesterresor kan användningsområdet tillfälligt utvidgas.
Föräldrarna kan tillsammans med den unga fundera på om det räcker med betalningsegenskapen på kortet eller om man också borde kunna ta ut pengar med det.
– Så länge den unga övar sig kan det vara vettigt att förhindra automatuttag eftersom man alltid behöver PIN-kod för att ta ut pengar. Om en ung går till automaten med kompisar kan PIN-koden hamna i fel händer.
Nya Visa Electron-kort har egenskapen för kontaktlös betalning, som ökar säkerheten hos kortet. Med kontaktlös betalning kan man betala små inköp utan PIN-kod.
– När man inte behöver ge PIN-koden kan ingen snappa upp den, säger Saari.
Egenskapen kommer också på kombinationskorten. Om man inte orkar vänta tills det egna kortet förnyas kan man i december och januari avgiftsfritt beställa kontaktlös betalning till kortet.
Betalkortet har också den goda sidan att föräldrarna kan följa med hur den unga använder pengar via sin egen nätbank.
– Om man ger kontanter till barnet vet föräldrarna inte vart pengarna har gått. Betalningar som gjorts med kort lämnar alltid spår.