Idre Himmelfjäll fortsätter att växa kraftigt. De expanderar på ett hållbart sätt och utan växtvärk.
Ett imponerande projekt som lockar allt fler gäster till Sveriges modernaste skidanläggning.
Det har gått ett år sedan vi senast pratade med Torbjörn Wallin, VD för Idre Himmelfjäll. Vi är nyfikna på att få veta hur projektet har utvecklats sedan dess och bokar därför ett nytt möte ned honom. Vi börjar med att be honom att berätta om säsongens nyheter.
”Vi fortsätter att investera på bred front vilket innebär att det byggs mer än 1300 nya bäddar av en lång rad företag och privatpersoner samtidigt som vi kompletterar med fyra nya nedfarter i backarna. Dessutom öppnar vi en helt ny restaurang, Renen och Älgen, under december”, berättar han.
Samarbete med Frida Hansdotter
En av de nya nedfarterna är en tävlingsbacke som är döpt till Frida Race Arena. Idre Himmelfjäll har sedan en tid ett samarbete med Frida Hansdotter som bland annat har resulterat i den här backen.
”Vi ville ha en tävlingsbacke här för att framöver kunna arrangera tävlingar. Eftersom vår uttalade målgrupp är barnfamiljer så kommer det i första hand att handla om ungdomstävlingar och upp till kanske Europacupen”, förklarar Torbjörn.
Att barnfamiljerna är viktiga blir ännu mer tydlig när han berättar om en annan nyhet för denna säsong. Ett barnskidområde, Skidtorget, är byggt centralt i anläggningen. Här får de allra minsta skidåkarna möjlighet att bland annat åka liftkarusell och åkband.
För att ytterligare erbjuda sina gäster en avkopplande vistelse, fri från onödigt krångel och med nära till allt, har man också byggt nya parkeringsytor och satt upp fler billaddare. I anslutning till backarna finns det nya grillplatser och fler toaletter samt slogbodar.
Hur är det möjligt?
När Idre Himmelfjäll började bygga skidanläggningen 2017 bestod då företaget av endast en enda anställd person, nämligen Torbjörn! När vi lyssnar på när han beskriver vilket utbud Idre Himmelfjäll erbjuder sina gäster inför den kommande säsongen slås vi av en fråga; Hur är det möjligt?
”Bland det första jag gjorde var att anställa en tomtförsäljare eftersom antalet bäddar är en av hörnstenarna i en skidanläggning. Idag ligger vi på en året runt-bemanning på sju personer i grunden. Vi är en liten grupp som åstadkommer relativt mycket om jag får säga det själv. En möjlig orsak till framgångarna är att vi litar på varandra, jobbar självständigt och är helt prestigelösa. Jag är mkt stolt över vad våra medarbetare presterat! Vi tar tag i det som behöver göras. Utöver denna kärntrupp är det givetvis oändligt många fler som arbetar på anläggningen totalt sett. Det här är en arbetsplats för nästan 400 människor inkluderat ca 300 bygg och anläggningsarbetare”, säger Torbjörn.
Det är svårt att förstå att för två år sedan fanns inte anläggningen. Under perioden 2018-2022 investeras det inte mindre än 1,4 miljarder kronor av en rad parter här.
Samiskt samarbete
En annan spännande nyhet för säsongen är ett samarbete med Mattias Jonsson från Idre Sameby. Det samarbetet har pågått i flera år och är något som är viktigt för Torbjörn. Han berättar att i år ska gästerna erbjudas att lära sig om samisk kultur och rennäring. Ett sameviste byggs för att enskilda och grupper ska kunna boka ett möte med Mattias där han visar och berättar, till exempel om de åtta årstiderna.
”För mig är det här samarbetet med Mattias och Idre Sameby väldigt viktigt. Det finns så mycket intressant vi kan lära oss av den samiska kulturen. Ett av många exempel är att ett avtal nästan är för evigt, vilket teoretiskt innebär 1000 år och att ett handslag är att jämställa med en underskrift. Det bygger på en ömsesidig respekt och det uppskattar jag. När vi planerar nya områden så stämmer vi av våra byggplaner med samerna löpande eftersom de har sina flyttleder för renarna i samma område. Jag är stolt över det här samarbetet och jag tror att det är väldigt ovanligt att som gäst kunna få tal del av det samiska livet på det sätt som vi kan erbjuda”, förklarar Torbjörn.
Hållbarhet i fokus
Samspelet med naturen och dess resurser är något som genomsyrar det mesta i Idre Himmelfjäll. Det är givetvis en utmaning att bygga upp en stabil och hållbar infrastruktur med alltifrån elnät till dricksvattenförsörjning. En fördel med att allt är nytt, är att den senaste och mest energisnåla tekniken har använts. Det handlar till exempel om solpaneler och bergvärme. Allt är dessutom byggt i trä. Den nya restaurangen, Renen och Älgen, är ett bra exempel på det hållbara och lokala tänkandet. Den är byggd med en ”Lodgekänsla med idretouch”. Väggarna är en halv meter tjocka för bästa möjliga isolering. Inredningen består bland annat av sockendräktstyger och på menyn ingår tex det lokala med viltkött och fisk.
Avslutningsvis konstaterar vi att ett ord som återkommer under vårt samtal är dubblering. Oavsett om det rör sig om antalet åkdagar i liftsystemet eller något annat, är det ett faktum att expansionen i Idre Himmelfjäll är imponerande och det mesta fördubblas från säsong till säsong nu de första åren. Att lyckas med det på några år och dessutom under en pågående pandemi är verkligen bra jobbat.
Att Torbjörn Wallin har blivit korad till Årets Företagare i Dalarna förvånar oss inte alls. Sannolikt är han en kandidat till motsvarande pris på riksnivå.
Läs mer om Idre Himmelfjäll: https://www.facebook.com/idrehimmelfjall
Se en film med Frida Hansdotter