Ökad säkerhet med nya licenskravet

Att spela på nätet har blivit en omfattande sysselsättning i Sverige, och som sträcker sig både uppåt och nedåt i åldrarna.

Förra året räknade man med att två av tre svenskar spelade någon typ av online spel, och det är siffror som inte ser ut att sjunka i år. Däremot har marknaden som berör spel med pengar på senare tid blivit allt mer okontrollerad, och den svenska lagstiftningen har inte lyckats skydda konsumenten på det sättet som den var ämnad för. Detta har nu nått ett slut då regeringen har röstat igenom en ny spellag som kommer att sätta större krav på spelbolagen och som kommer att medföra en säkrare spelmiljö för spelaren.

Följer Danmarks exempel

I dagsläget räknar man med att det finns ca. 530 spelbolag som är verksamma i Sverige. Enligt den nya lagen, som kommer att träda i kraft den 1 januari 2019, kommer dessa vara tvungna att ansöka om en spellicens för den typen av spel de erbjuder, betala 18 procent i vinstskatt samt ta ett mycket större kundansvar. Den här typen av licenssystem förekommer redan i flera andra länder, bland annat i Danmark. I grannationen sker 90 procent av allt spel inom lagliga och hållbara gränser, vilket är samma mål som Sverige har satt upp. Redan nu har Lotteriinspektionen, som kommer att heta Spelinspektionen efter nyår, meddelat att de har tagit emot uppemot 70 licensansökningar.

Sportbetting dominerande

Av de spelbolag som är verksamma i Sverige erbjuder 350 av dem vadhållning på sport. Sportbetting är ett av de största spelen på nätet och sportbettingsajterna finns tillgängliga både i mobilen och på datorn. Utbudet av sporter är stort och det finns flera olika spelformat att spela på. Den stora variationen är en av anledningarna till att många tycker om att spela på sport och andra event, och den nya lagen kommer fokusera på att göra sportmarknaden säkrare. Sportbetting, eller vadhållning, kommer bland annat att få en egen licens och man kommer att arbeta hårdare för att motverka matchfixningar. Totalt kommer det att finnas sex olika licenser som godkända spelbolag kan ansöka om.

Spelaren i fokus

Den nya lagen kan till stor del verka fokusera på vad företagen måste göra för att få vara verksamma i Sverige, men i grund och botten är den förankrad i hur man på bästa sätt ska kunna skydda spelarna. Enligt den nya lagen kommer spelsajterna att ha en skyldighet att skydda spelarna, samt att spelarna kommer att få ett större inflytande över sitt spelande. De ska kunna stänga av sig från allt spel när som helst, och de kommer kontinuerligt behöva uppge hur mycket de ska spela för. Alla spel måste även registreras.

Eftersom den nya lagen redan finns i liknande versioner i övriga Europa är det inget som de seriösa spelbolagen har motsatt sig, tvärtom. Det nya systemet skapar en bättre arbetsmiljö för dem, samtidigt som man får bukt med oseriösa spelbolag. Från och med januari nästa år kommer det att vara olagligt för olicensierade spelbolag att vara verksamma i Sverige.