En av tio svenskar överväger att låna pengar inför julen
Hem IT-FINANS TRENDER En av tio svenskar överväger att låna pengar inför julen

En av tio svenskar överväger att låna pengar inför julen

Publicerat av: Redaktionen

Under jul och nyår överväger närmare en av tio svenskar att låna pengar för att få ekonomin att gå ihop.

Svårast är det för småbarnsföräldrar där hela 19 procent uppger att de funderar på att ta lån. Det visar Emrics lånebarometer*, som nyligen genomförts.

December månad är här och vi ser fram emot att snart fira både jul och nyår. För många tär dock dessa helger hårt på privatekonomin. Emric, experter på lån och leasing har tagit fram en lånebarometer för att undersöka hur många svenskar som funderar på att ta lån i samband med dessa högtider. Resultatet visar bland annat att 14 procent av storstadsborna överväger att låna pengar och av alla unga (18–34 åringar) kan fler än 1 av 6 tänkas ta ett En av tio svenskar överväger att låna pengar inför julen 2lån.

– December är en månad som för många innebär väsentligt högre utgifter än vanligt. Att betala för julklappar, julmat, resor och nyårsfester under en och samma månad har inte alla råd med. Många överväger nog därför att låna pengar för att förverkliga sina jul och nyårsplaner. Dagens teknik, med fullt automatiserade processer där man ansöker om lån online, får besked inom några sekunder och sedan pengar inom några minuter, gör det också väldigt enkelt att ta lån, säger Jonas Brännvall, affärsområdeschef på Emric.

Lånebarometern visar också att det är stor skillnad mellan den äldre och yngre generationen, hela 17 procent av alla 18–34-åringar kommer eventuellt ta lån under julledigheten, medan endast två procent av alla som är 55 år och äldre uppger samma sak. Resultatet visar också att många barnfamiljer, 19 procent, har svårt att klara ekonomin under jul och nyår. Bland annat är det julklapparna som försvårar ekvationen då en av 20 småbarnsfamiljer uppger att de nog kommer behöva köpa julklappar med lånade pengar.

– Barnfamiljer och unga människor har oftast inte hunnit spara ihop till en ordentlig buffert vilket innebär att jul och nyårshelger blir extra tuffa för dem. Intressant är att undersökningen visar att människor i storstäder tenderar att låna mer än de som bor på landet och i mindre städer. En av anledningarna kan vara att storstadsbor har ett annat konsumtionsbeteende där man generellt kostar på sig mer under december, säger Jonas Brännvall.

De som verkar ha mest stabil ekonomi under juletiderna bor i Norrland. Där svarar 95 procent att de inte kommer ta några lån inför jul och nyår. För stockholmarna, skåningarna och smålänningarna är det däremot lite skakigare, där uppger en av tio att de eventuellt behöver låna pengar för att klara tiden runt årsskiftet.

Tips från Emric om du ska låna pengar inför jul och nyår

– Var noggrann med att betala tillbaka i tid för att undvika extra avgifter och kostnader

– Välj autogiro/e-faktura för enklare betalning och lägre kostnader

– Jämför räntor och avgifter, viktigt att jämföra den effektiva räntan mellan långivarna

– Undvik att ha flera små lån

– Var medveten om att ålder och yrke påverkar dina möjligheter för att få ta lån

– Gör en budget så du är säker på att du klarar av att betala tillbaka

– Att ha ett regelbundet sparande är viktigt och kan ge dig bättre lånevillkor

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>