Spåna nya idéer, experimentera och spara tid.
Men också för att slippa skriva mejl.
Det är de vanligaste sakerna som svenskarna gör med generativ AI, visar en ny undersökning som webbhotellspecialisten STRATO har gjort tillsammans med Sifo.
Generativ AI är en typ av artificiell intelligens som kan generera nya data eller innehåll, exempelvis för att skapa nya texter, bilder, musik, och videor. Tekniken har varit ett hett omdiskuterat ämne, främst tack vare de nya kraftfulla verktygen som exempelvis ChatGPT.
Men trots detta är det få svenskar som använder tekniken i sitt dagliga liv. Bara 15 procent utnyttjar AI i någon form idag, enligt en färsk undersökning som STRATO har gjort tillsammans med Sifo. Av dessa 15 procent är det 6 procent som använder AI privat och 3 procent som använder AI i jobbet, medan 6 procent använder AI inom båda.
En tredjedel (31 procent) av AI-användarna är inne på någon av tjänsterna – som exempelvis ChatGPT, Google Bard eller Dall-E – minst en gång i månaden och vissa är inne ännu oftare (34 procent använder AI någon gång i veckan). En liten andel (9 procent) nyttjar AI varje dag.
Vanligt att försöka få inspiration från AI
Vad gör då dessa personer med AI-tjänsterna? Några aktiviteter sticker ut. Att få nya idéer och inspiration anger mer än hälften (54 procent) som användningsområde. Ett annat liknande sätt att använda AI på är för att experimentera, det gör 51 procent av de tillfrågade. Exakt hälften försöker också spara tid genom AI.
Det absolut vanligaste användningsområdet för AI på jobbet är textproduktion, närmare bestämt för att få fram mejl. Det gör en fjärdedel (25 procent). Privat är det vanligaste användningsområdet brainstorming eller idégenerering, 42 procent använder AI för sådant.
Analys av data på önskelistan
I framtiden hoppas svenskarna kunna få ut ännu mer av AI. En tredjedel (33 procent) vill i större utsträckning kunna använda AI till att analysera data. Förutom det vill också många använda AI för brainstorming (31 procent) samt design (30 procent) framöver.
– Än så länge har de flesta av oss inte fullt ut hittat vårt sätt att använda AI på. Många testar fortfarande tekniken för att se vad den kan och hur den skulle kunna vara ett stöd under vardagen och på jobbet. Det kan handla alltifrån att spara tid på att göra repetitiva saker, ta fram bilder eller få hjälp med att komma på en ny företagsidé, säger Herman Borel, internationell chef för affärsverksamhet på STRATO.