Borde inte vara svårare att köpa hus utomlands än vad det är i Sverige

Det borde inte vara svårare att köpa hus i Spanien än vad det är i Sverige, säger Ola Lundell som är VD för MiMove, en bostadsportal för Spanien.

Borde inte vara svårare att köpa hus utomlands än vad det är i Sverige 1Genom att ta erfarenheterna från det svenska systemet och applicera det på Spanien är ambitionen att göra det enklare och tryggare för utländska köpare som söker en bostad i Spanien.

Ola Lundell har lång erfarenhet inom IT för mäklarbranschen och föreläser inom ämnet på svenska universitet. Intresset väcktes tidigt i och med att hans familj utgjorde kärnan i det team som skapade Hemnet plattformen en gång i tiden.

– Vi ligger långt framme vad gäller att använda internet och IT vid köp och sälj av hus eller lägenheter internationellt sett, förklarar Ola Lundell och pekar på att många bostadsköpare tror att processen är köpa utomlands går till ungefär som i Sverige.

Det skiljer dock en hel del mellan Spanien och Sverige, både vad gäller hur man kan hitta information och hur det praktiskt går till.

– Mäklarna har inte riktigt samma funktion som i Sverige till exempel, det finns ingen reglering och inga utbildningskrav som vi är vana vid hemifrån, man kanske inte heller kan språket och man är inte ens på plats när man börjar söka information, säger Ola Lundell som tidigt såg möjligheterna att använda sina erfarenheter från det svenska systemet för den spanska marknaden.

Många som letar bostad i Spanien gör det från sitt hemland och då blir det ännu viktigare att kunna skapa sig en bra överblick och dessutom kunna lita på informationen man hittar.

– Genom att verkligen använda styrkan i det digitala går det att underlätta för den som sitter hemma och söker efter drömboendet. Man vill ju gärna veta så mycket som möjligt om en bostad redan när man åker ner för att titta.

För att göra det så tryggt och användbart som möjligt kontrollerar och granskar MiMove alla mäklare som vill ansluta sig till MiMove. De ska ha lokala kontor, ha en seriös arbetsprocess och gott renommé i branschen. Dessutom ställs vissa krav på bostadsbeskrivningarna, allt för att den som letar ska kunna lita på informationen. Det är mycket annat man kanske också undrar över, utöver att hitta själva bostaden och för att hjälpa till finns olika sökfunktioner på MiMove. Genom ”Livsstilssöket” får man förslag på lämpliga områden som passar ens intressen och genom ”Skattekalkylatorn” går det att få en bra indikation på vad totalkostnaden kommer bli.

-Skatter och avgifter ser annorlunda ut så det kan vara bra med lite hjälp på vägen. Dessutom vänder vi oss till alla nationaliteter som söker bostad i Spanien. I dagsläget finns vi på åtta språk och beroende på vilket system man är van vid dyker det upp olika frågeställningar, något vi försöker hjälpa till med.

Ytterligare information ges via olika bloggar på portalen, en skatteexpert och en jurist bloggar om ämnen som ofta dyker upp i samband med köp av bostad i Spanien.

– Till exempel har vi en kalkylator där man kan ta reda på hur mycket ett köp kommer kosta mig i Spanien. Det tillkommer mer kostnader än vad vi är vana vid i Sverige, understryker Ola Lundell.

När Ola Lundell arbetade en tid i Liechtenstein hade han en kollega från Spanien som numera är kompanjon i MiMove och som driver verksamheten på plats i Spanien.

– Vi var redan från början väl insatta i de skillnader som finns mellan de olika systemen och vad vi ville adressera med MiMove. Många av bostäderna säljs till exempel av flera mäklare vilket gör att de ofta marknadsförs samtidigt på olika sajter och ibland kan de till och med vara sålda utan att de andra mäklarna känner till det och tar bort annonserna.

– Det är rätt trist att åka på visningsresa och så var lägenheten man såg på nätet inte ens till salu längre.  På MiMove ser vi till att alla hus och lägenheter verkligen är till salu, så snart något säljs tas annonsen bort, och beskrivningarna är utförliga för att ge en bra uppfattning av bostaden. Dessutom har bostäderna bra bilder och många har planlösningar vilket inte är så vanligt i Spanien.

– Det ska alltså gå lätt att se vilket utbud och vilken prisbild det är i ett område man är intresserad av.

– Och känner man inte till Spanien så väl kan man testa vårt Lifestylesök som ger förslag på orter baserade på de intressen man har, berättar Nina Delér som är kommunikationsspecialist på MiMove.

Men det MiMove verkligen lyfter upp och som Ola Lundell är extra stolt över är att endast de mäklare som är granskade och kontrollerade får ansluta sig till MiMove.

I Spanien kan vem som helst jobba som mäklare. Det saknas mäklarutbildning och det finns många som känner sig kallade utan att de kanske är särskilt seriösa, säger Ola Lundell. Genom att vända sig till en MiMove-mäklare ska man känna att man blir lika väl omhändertagen som om man vore i Sverige.

– Vi kontrollerar att mäklaren har lokalt kontor, är väletablerad i branschen och har gott rykte. De förbinder sig också att följa vår uppställda process för transparenta och trygga bostadsaffärer. Vi har skapat en ny standard helt enkelt.

MiMove har ett eget team på plats i Spanien som hjälper mäklare att komma igång medan marknadsföring och utveckling sköts från Sverige.

I dagsläget täcker MiMove de flesta områden svenskar brukar gilla i Spanien som Marbella, Alicante och Mallorca, men Ola Lundell är inte främmande för att expandera MiMoves verksamhet utanför Spanien.

– Det stämmer, vi tittar på möjligheter även utanför Spanien. Det ska ju vara tryggt och enkelt att köpa ett hus i Portugal också, säger Ola Lundell.