En ny europeisk studie från Canon, genomförd av undersökningsföretaget OnePoll, visar att mer än hälften av alla svenskar kommer avge ett nyårslöfte för 2018 där de ska sluta med eller skära ner på något.
Experter menar däremot att nyårslöften av positiv karaktär, exempelvis att börja med något eller pröva något nytt, bidrar till ett lyckligare kommande år.
Mer än hälften av alla svenskar som svarat på undersökningen håller med om att deras nyårslöften med åldern allt mer handlar om att sluta göra saker, snarare än att börja. Listan över de populäraste nyårslöftena hos svenskarna toppas av två ”sluta göra”-löften. Undersökningen visar också att 26 år är brytpunkten där våra nyårslöften börjar handla mer om att skära ner på saker, snarare än att börja med något och skapa nya minnen. Enligt experterna ska man dock sätta ett nyårslöfte där man gör något nytt, för att få ett lyckligare kommande år.
– Upplevelser är bland det mest värdefulla vi har som människor, och att fånga dem på bild är ett sätt att återuppleva dem. Med den här studien vill vi få människor att reflektera och kanske avge ett nyårslöfte som handlar om att resa mer eller pröva något nytt, istället för att exempelvis gå ner i vikt, säger Helen Iwefors Häggblom, Kommunikationschef på Canon Svenska AB.
Regionala skillnader
Studien tittar på regionala skillnader i södra, mellersta och nordligaste Sverige. I södra Sverige (Götaland) vill fler än i övriga Sverige besöka ett nytt land under kommande året. I mellersta Sverige (Svealand) vill fler ta upp kontakten med gamla vänner och i norra Sverige (Norrland) vill fler gärna träffa nya vänner under 2018.
Nordiska skillnader
I Norden så är de vanligaste nyårslöftena att sluta göra något. Helst vill nordborna gå ner i vikt och äta mindre ohälsosam mat. Men på topp-fem listorna finns även löften om att börja göra saker. Samtliga nordbor har ”vara mer ute i naturen” på sin topp-fem lista över vanligaste nyårslöften. Det finns dock vissa nyårslöften som sticker ut. Norrmännen vill, mer än de andra länderna, gärna lägga sig tidigare på kvällen, danskarna vill ta upp kontakten med gamla vänner och finländarna vill spendera mindre pengar under 2018.
Vi blir lyckligare av minnen
20 procent av alla svenskar erkänner att deras allra käraste minnen blev av tack vare nyårslöften. Och 2 av 5 svenskar sätter faktiskt nyårslöften inför 2018 med målet att skapa mer minnen, något som forskaren Simone Schnall menar är det bästa sättet att bli lycklig:
– Forskningen visar att i det långa loppet så blir människor lyckligare av minnesvärda händelser som konserter, resor eller semestrar, snarare än materiella ting. Att minnas de där speciella stunderna hjälper dig återskapa en positiv känsla och förlänger den positiva effekten, säger Simone Schnall, forskare inom psykologi och beteendevetenskap vid universitetet i Cambridge.