Hur Du Skyddar Ditt Hem Från Digitala Attacker: 10 Tips

NordVPN ger råd om hur man skyddar internet-anslutna hem från hackers.

Moderna anslutna hem kommer med risker – oskyddat Wi-Fi hemma kan hackas, med flera farliga Hur Du Skyddar Ditt Hem Från Digitala Attacker: 10 Tips 1konsekvenser. Det blir särskilt farligt om hemmet är utrustat med många IoT (Internet of Things) anslutna enheter. Att bryta sig in skulle tillåta brottslingar att komma åt hela nätverket, vilket tvingar smarta enheter att uppträda på det sätt som de vill. Identitetsstöld kan också leda till övertagande av bankkonton, personnummer och annan privat, sårbar information.

Vissa metoder som vanligtvis används för att upptäcka och åtgärda nätverksproblem kan bli kraftfulla och lättanvända hackningsenheter i brottslingarnas händer. Sniffing är till exempel en metod som gör det möjligt att se data på en användares nätverk genom att lura nätverket för att överföra data till hackerens dator först. 

“Nya smarta enheter kan faktiskt ha fler problem än en husdator, som vanligtvis genomgår en mer stabil säkerhetskontroll. Tillverkare fortsätter att producera olika nya internetanslutna saker, ofta utan att ta sig tid att använda den säkraste tekniken”, säger Marty P. Kamden, CMO för NordVPN (Virtual Private Network). “Din mest sårbara enhet kan vara en videokamera eller en nätverksansluten skrivare. Den enheten kan äventyra hela nätverket. Några av de mest utsatta IoTs som kan ha de allvarligaste konsekvenserna om de blir hackade inkluderar självkörande bilar och medicinsk utrustning.”

NordVPN ger grundläggande säkerhetsråd som varje hem behöver följa för att skydda sitt nätverk.

1. Använd antivirusprogram. En av de grundläggande reglerna är att använda ett pålitligt antivirusprogram. Tyvärr måste användarna efterforska själv för att kunna välja det antivirus de litar på, eftersom åsikter varierar mellan olika experter. Inte alla antivirusprogram är säkra, vilket visats i det senaste fallet med det ryska Kaspersky Lab-antivirusprogrammet som användes av ryska hackare för att få tag i NSA-filer.

2. Använd en brandvägg. Routern måste ha uppdaterad brandväggsprogramvara för att skydda mot den nyaste potentiella hackerinstallerade skadliga programvaran, som till exempel kan användas för att stjäla personuppgifter.

3. Aktivera tvåfaktorautentisering på dina online konton. Registrering för tvåfaktorsautentisering på ens online konton gör det svårare för bedragare att stjäla ens identitet. Och även om det inte är ett idiotsäkert skydd mot hackare, är det bättre att ha tvåfaktorsautentisering än att logga in utan det.

4. När du shoppar online, använd mobil- eller e-plånböcker. E-plånböcker sägs göra online kassor enklare och säkrare. Betalningsbehandlare, till exempel Apple Pay, PayPal, Google Wallet och andra, börjar redan implementera den här one-click betalningsmetoden. 

5. Installera en VPN. VPNs är en av de viktigaste säkerhetsmekanismerna för att skydda personliga nätverk från nyfikna ögon, eftersom dessa krypterar all data som delas mellan Internet och VPN-servern. NordVPN använder avancerade krypteringsprotokoll, har omfattande global täckning och nolllogspolicy.

6. Ändra de förinställda inloggningsuppgifterna på hemroutern. Det är enkelt att ändra det förinställda administratörsnamnet och lösenordet – och det kommer göra en hackers jobb mycket svårare. När nya ändringar har gjorts är det viktigt att logga ut.

7. Klicka inte på misstänkta e-postmeddelanden. E-postmeddelanden som används för nätfiske kommer att innehålla bilagor och de kan till och med se ut att komma från en vän. Om du klickar på en länk som kommer med ett legitim utseende kan du utsätta hela hemnätverket för risken att bli hackat.

8. Uppdatera alltid systemen för alla anslutna enheter. Operativsystemen på alla hemmadatorer, surfplattor, telefoner och andra enheter ska vara uppdaterade.

9. Dubbelkontrollera säkerhetsfunktionerna för varje ny enhet som tas hem. En ny kamera eller skrivare kan vara effektiv och fungera mycket väl, men det är viktigt att dubbelkontrollera säkerhetsfunktionerna. Det är också bättre att stänga av deras webbgränssnitt.

10. Skapa ett till nätverk. Skapa ett nytt nätverk – de flesta routrar tillåter gästnätverksanslutning. Uteslut IoT-enheter som ser minst säkra ut från det nya nätverket.