Hem Efter Jobbet 5 tips för att välja rätt däck till din bil

5 tips för att välja rätt däck till din bil

Publicerat av: Redaktionen

Vet du hur du väljer rätt däck till din bil? Det är en hållbar komponent och valet av rätt typ, förutom att säkerställa din säkerhet och komfort vid körning, förhindrar för tidigt slitage av denna mycket viktiga del av fordonet.

5 tips för att välja rätt däck till din bil 3Om du väljer fel sätt kan det orsaka allvarliga problem i upphängningen av bilen, headsetet, terminalerna och olika andra komponenter, vilket kan försämra bilens körning och i huvudsak sätta ditt liv i fara. Följ med oss ​​och lära dig att identifiera och välja rätt däck till din bil!

Vad ska man beakta när man väljer ett däck för personbilar?

Ofta slutar priset vara det största målet för människor när de byter bilens däck. Naturligtvis måste det beaktas, men det finns viktiga faktorer som hjälper till att säkerställa mer säkerhet, komfort och bevarande av ditt fordons delar. Se några av dem!

Mjukhet och komfort

Att välja däck med en lägre profil för att ge den sportiga luften till din bil är inte alltid den bästa idén, särskilt om du går genom ojämna gator eller vägar med kullerstenar. Problemet är att de har det tunnaste luftskiktet och det gör friktionen större.

Varaktighet

Här ser du ett lite mer tekniskt språk, men det hjälper dig att bestämma när du kontrollerar specifikationerna för bildäck du vill köpa. De som utgör motorväg terräng (HT) och gång kategori håller längre än den så kallade serieterrängen (MT) och de högpresterande.

Regndäck

Om du tror att endast racerbilförare är upptagna med däck som är lämpliga att använda i regnet, har du fel. Speciellt för människor som bor på platser där luftfuktigheten är högre är det värt att leta efter däck som har ett slitbanemönster. Denna modell gynnar vattendispersion och förhindrar vad vi känner som vattenplanering.

Hur identifierar du det passande däcket för din bil?

Nu när du vet vad du ska tänka på när du väljer ett däck är det också viktigt att veta hur du identifierar den som är perfekt för ditt fordon. Kolla upp!

 1. Leta efter information i fordonstillverkarens manualLeta alltid efter information i din bilhandbok. Det anger huvudegenskaperna för rätt däck för ditt fordon, såsom bredd, storlek och idealiskt tryck. Underlåtenhet att följa tillverkarens specifikationer kan orsaka allvarliga skador på upphängnings- och styrsystemet samt öka risken för olyckor. Dessa komponenter är konstruerade för att motstå vissa krafter och kan använda felaktiga däck överskrida de gränser som testats av tillverkaren och orsaka slitage och eventuellt brott. På webbplatsen reservdelar24.se kan du hitta information om däck med exakta dimensioner. Det rekommenderas också att byta däck i tid för olika säsonger.2. Identifiera vilken typ av bil du har

  Varje bil har ett idealiskt däck och att veta hur man identifierar vilken typ av fordon du har är mycket viktigt. Eftersom du redan har lärt dig att känna igen bokstäverna som är graverade på sidan, vet du att för personbilar är den som rekommenderas den med inskriptionen ”P”. Om inte ditt fall, det finns några andra modeller, dessa är:

  LT: lämplig för lätta lastbilar och vissa typer av större SUV: er;

  ST: rekommenderas för släpvagnar och husbilar;

  C: används i lastbilar, skåpbilar och större pickuper.

  3. Kontrollera var fordonet används mest

  De platser där du använder din bil är också viktiga för rätt däckval. När du använder den i stadsmiljöer tenderar den uppnådda hastigheten att vara lägre, därför kan hastighetsindexet vara lågt, vilket indikeras av bokstaven ”Q”, upp till 160 km / h. Om fordonet används på resor eller långa resor, där hastigheten kan vara högre, rekommenderas användning av kategorierna “S” eller “T”.

  Var också medveten om vilken typ av terräng du reser. Det finns däck som är mer lämpade för asfalt eller smuts och andra som fungerar bra på båda terrängen. Kom också ihåg att ett högre treadwear-värde indikerar en längre hållbarhet, men det rekommenderas inte på smutsområden på grund av dess lägre grepp.

  4. Bestäm slitbanan

  Terrängen där du åker bil är avgörande för att definiera slitbanan och däckets bredd. Konstruktionerna eller spåren ansvarar för dränering av vattnet. Det symmetriska slitbanan, det vill säga med lika spår på båda sidor, rekommenderas för stadsbruk, eftersom det är en av de vanligaste i personbilar.

  Asymmetrier har skillnader mellan vänster och höger sida. Detta ökar vattenflödet, vilket säkerställer mer stabilitet i kurvorna, förutom att förbättra prestandan vid bromsning i våt terräng. I terrängdäck, förutom spåren, som i detta fall tjänar till att eliminera lera och annat skräp, används gummiblock, vilket ger mer dragkraft.

  5. Överdriv inte bredden

  Däckets bredd såväl som spårkonstruktionen påverkar bilens dragkraft och prestanda vid bromsning. Genom att öka denna åtgärd blir fordonets kontakt med marken bättre och följaktligen kommer dess stabilitet i kurvor att förbättras. Men var smart! Detta ökar bränsleförbrukningen och sätter mer stress på fjädring och styrkomponenter.

  Med dessa tips kommer du säkert att veta hur du väljer det perfekta däcket till ditt fordon. Men för att hålla dem igång krävs viss omsorg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>