Hem Säkerhet 74 % av svenskarna är oroade över sina personuppgifter och datasäkerhet

74 % av svenskarna är oroade över sina personuppgifter och datasäkerhet

Publicerat av: Redaktionen

Faktum är att 74 procent av svenskarna säger att de inte bara är medvetna om ämnet och berörda av det men en majoritet av dem vidtar även åtgärder för att kontrollera sina uppgifter och sin integritet.

74 % av svenskarna är oroade över sina personuppgifter och datasäkerhet 3I slutet av 2019 kommer 14,2 miljarder uppkopplade enheter att vara aktiva runt om i världen. De många fördelarna med uppkopplade enheter underbygger detta intresse: tack vare deras algoritmer med artificiell intelligens och internetuppkoppling, kan de styras på distans, de är effektivare och de gör användarnas liv enklare.

Ändå är svenskarna mer och mer oroade över sin datasäkerhet och integritet: 51 procent uppger att de inte skulle köpa en smart enhet som inte respekterar deras personuppgifter och säkerhet1. De undrar vilken typ av data de uppkopplade enheterna samlar in, hur dessa data hanteras och hur den ökande medvetenheten påverkar deras beteende. Faktiskt vidtar 61 procent av svenskarna minst en särskild åtgärd för att säkerställa att deras data är säkra, genom att till exempel lagra data lokalt på en skyddad hårddisk.

– Netatmo skapar sina produkter på ett sätt som skyddar både datasäkerhet och integritet. Principerna vi arbetar efter gör att vi adresserar detta redan i produktdesignfasen, förklarar Fred Potter, grundare av Netatmo.

Netatmo begär endast de uppgifter som är nödvändiga för att produkterna ska fungera korrekt. Personliga data som användares namn, ålder eller adress efterfrågas inte när de skapar sitt Netatmo-konto.

Dessutom analyseras och förutses potentiella risker redan från de första stadierna i produktdesignen. Flera metoder tillämpas för att skydda användarnas data.

  • Lokal videolagring

Netatmo-användare vill vara säkra på att de inspelade videoklippen från Netatmo-kameror är konfidentiella. Därför lagras videoklipp lokalt på ett medföljande microSD-kort. Dessutom är microSD-kortet krypterat vilket ger ett videoskydd på en överlägsen nivå. Potentiella inkräktare kan inte komma åt kamerans bilder.

  • Unik identifieringsnyckel per produkt

Många tillverkare säljer sina IoT-enheter med universella användarnamn och lösenord som ofta är enkla att lista ut. Även om användarna förväntas ändra dessa lösenord och användarnamn uppmanas de inte alltid att göra det när de installerar eller använder enheten. Denna praxis har varit källa till många säkerhetsproblem inom IoT: inkräktare kan enkelt hacka produkterna och kontrollera dem. Till skillnad från andra företag utformar Netatmo inte sina produkter med ett standardiserat lösenordssystem. Varje Netatmo-enhet är förprogrammerad med en unik och komplicerad identifieringsnyckel som undviker denna hackningsrisk. Denna nyckel är integrerad i produkterna och kan inte återskapas av fel person.

  • Krypterad kommunikation

För att skydda användarens data krypterar Netatmo kommunikationen mellan servrarna, produkterna och användarnas smarttelefon. På så sätt är informationen skyddad och inkräktare kan inte komma åt den.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>