Användandet av betal-appar går om kontanter i alla betalsituationer
Hem IT-Finans TrenderBetalningslösning Användandet av betal-appar går om kontanter i samtliga betalsituationer

Användandet av betal-appar går om kontanter i samtliga betalsituationer

Publicerat av: Redaktionen

Svenskarna föredrar nu betal-appar framför kontanter i samtliga betalsituationer, det visar den riksomfattande undersökningen ”Sverige Betalar” som för nionde året i rad följt svenskarnas betalvanor.

1000 svenskar mellan 16 och 74 år över hela landet har intervjuats om deras betalvanor och synen på betaltjänster.

Resultaten visar på dramatiska skillnader i svenskarnas betalvanor de senaste åren.

Användandet av betal-appar går om kontanter i alla betalsituationer– Vi har länge kunnat se hur kontantanvändandet minskat parallellt med att användandet av betal-appar ökat, men i år ser vi för första gången hur betal-appar går om kontanter i samtliga betalsituationer vilket är en unik händelseutveckling. Det säger Lukas O Berg, VD på Insight Intelligence.

Mellan 2013 och 2021 har andelen svenskar som föredrar kontanter vid torghandel minskat från 83 till 17 procent. I samband med betalning till en vän har samma utveckling gått från 55 procent till 6 procent och vid parkering från 38 procent till tre procent. Liknande minskning syns även vid restaurangbesök. Pandemin är också en trolig bidragande orsak i denna utveckling.

Undersökningen visar också hur svenskarna är snabba på att anamma nya betalmetoder.  84 procent svarar att de betalar kontaktlöst med sitt kort när det finns möjlighet, vilket är en ökning med hela 60 procentenheter under de senaste fem åren. 85 procent av svenskarna är också positiva till självutcheckning, det vill säga att man själv scannar sina varor direkt i butik utan att behöva stå i kassan.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>