Freja inleder samarbete kring digitala betalningar med Focalpay
Hem IT-Finans TrenderBetalningslösning Freja inleder samarbete kring digitala betalningar med Open Banking-aktören Focalpay

Freja inleder samarbete kring digitala betalningar med Open Banking-aktören Focalpay

Publicerat av: Redaktionen

Freja eID Group AB (publ) meddelar idag att man tecknat ett samarbetsavtal med Open Banking-aktören Focalpay AB i syfte att gemensamt utveckla lösningar där Freja är den ID-metod som används för att kontrollera digitala betalningar.

Frejas mål är att skapa en tjänst som ger användaren kontroll över sin identitet, sin data och sina betalningar, både i den fysiska och digitala världen.

Arbetet med de två första områdena har kommit långt och såväl anslutna tjänster som användare visar god tillväxt. Under 2021 har ett flertal steg tagits för att påbörja arbetet kring att kunna kontrollera digitala betalningar med Freja. Avtalet med Focalpay är ytterligare ett led i detta arbete.

Freja inleder samarbete kring digitala betalningar med FocalpayOpen Banking innebär att banker måste dela med sig av användarens kontoinformation till andra finansiella företag, som i sin tur skapar nya, digitala tjänster ovanpå tillgången till användarens konto. Open Banking har möjliggjorts genom EU:s andra betaltjänstdirektiv PSD2. Focalpay utvecklar Open Banking-lösningar som syftar till att minska beroendet av de monopolistiska strukturer som fortfarande dominerar betalvärlden genom att erbjuda mer användarvänliga tjänster och lägre kostnader.

Birkir Veigarsson, vd Focalpay kommenterar:

”Med EU:s regelverk kring Open Banking har spelreglerna kring betalningar ändrats radikalt. Med kombinationen av Freja och Focalpay ändras nu också förutsättningarna för att på riktigt utmana den maktordning som råder i betalvärlden.”

Johan Henrikson, vd Freja eID Group kommenterar:

”Den digitala identiteten är dagens motsvarighet till nyckeln till bankfacket hos storbanken. PSD2 säger att fintech-bolag ska kunna ge användaren nya funktioner inuti det där bankfacket men så länge storbankerna kontrollerar hur nyckeln får användas finns ingen verklig valfrihet. Och utan valfrihet blir det ingen verklig konkurrens. Detta är vad vi tillsammans med Focalpay vill ändra på.”

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>