4 av 10 småföretag saknar avsättning till tjänstepension
Hem Försäkring 4 av 10 småföretag saknar avsättning till tjänstepension

4 av 10 småföretag saknar avsättning till tjänstepension

Publicerat av: Redaktionen

Nya beräkningar som Länsförsäkringar tagit fram visar att hela fyra av 10 företagare saknar tjänstepensionsavsättningar till ägarna eller de anställda vilket kan få stora konsekvenser längre fram i livet. 

4 av 10 småföretag saknar avsättning till tjänstepension

Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar

– Företagare och dennes anställda som inte har en tjänstepensionslösning får mycket lägre pension än den genomsnittlige löntagaren, säger Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar.

För de flesta står den allmänna pensionen för ungefär hälften av slutlönen den dagen man går i pension.

Tjänstepensionen är ett komplement till den allmänna pensionen och det privata pensionssparandet. När det blir dags att sluta arbeta kan det uppgå till hälften av den totala pensionen.

– Många företagare upplever att pensionsfrågorna är svåra och krångliga. Att tänka på pension är kanske inte självklart för en småföretagare som har mycket annat att ta tag i, men hur företaget agerar i tjänstepensionsfrågan får konsekvenser både för samhället och för den småföretagare och eventuella anställda som inte har tjänstepension, säger Trifa Chireh.

Trots konsekvenserna saknar 41,4 procent av företagen med 1 till 20 anställda tjänstepensionsavsättningar. Bland de enskilda firmorna är det 63,7 procent som inte gör pensionsavsättningar, bland handelsbolagen 52,2 procent och i aktiebolagen 31,4 procent.

– Om man arbetar länge utan att ha tjänstepension kan man få väsentligt lägre pension. Eftersom tjänstepensionen innehåller viktiga skydd i form av sjukförsäkring och efterlevandeskydd riskerar många även ett betydligt sämre skydd vid långvarig sjukdom, olycksfall och dödsfall. Därför är det viktigt att både som företagare och som anställd i mindre företag försöka skaffa sig hela bilden av vad avsaknad av tjänstepension kan betyda för framtiden, säger Trifa Chireh.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>