Hem STARTUP Startups vinner 75 000 kr under UICs Julgransplundring

Startups vinner 75 000 kr under UICs Julgransplundring

Publicerat av: Redaktionen

Nordea i Uppsala erbjuder UIC-bolag stipendier på 25 000 kr vardera.

Startups vinner 75 000 kr under UICs Julgransplundring 2

Foto: Havredals och Ecotype (inklippt), vinnare av Nordeas stipendium 2021

Stipendierna tilldelas två bolag som har genomfört UICs affärsutvecklingsprogram under föregående år. Även Länsförsäkringar Uppsala fortsätter engagera sig i det lokala företagslivet och sponsrar ett bolag med Årets Hållbarhetspris.

Priset tilldelas ett UIC-bolag vars affärsidé är hållbar syftar till att ge företaget extra skjuts i att nå de affärsmässiga hållbarhetsmål som har satts upp.

Uppsala läns företagsinkubator och accelerator, UIC, genomför årligen sin Julgransplundring med syftet att lyfta entreprenörer och gå igenom föregående års framgångssagor. Tidigare har två bolag fått ta emot Nordeas resestipendium men det här året är stipendiet inte öronmärkt för en resa.

Stipendierna vänder sig till företag som har deltagit i UICs affärsutvecklingsprogram under 2020 och ska bidra till att en viktig aktivitet blir möjlig tidigt för företagen.

Nytt för årets Julgransplundring är Årets Hållbarhetspris som UICs partner Länsföräkringar Uppsala sponsrar. Eftersom den globala efterfrågan på hållbara produkter och tjänster ökar är det en stark framgångsfaktor att integrera ett hållbart perspektiv i sin verksamhet. Tillsammans vill Länsförsäkringar och UIC, med Årets Hållbarhetspris, uppmärksamma ett bolag som har uppfyllt kriterierna och därigenom inspirera andra entreprenörer att integrera hållbarhetsfrågor i sin verksamhet.

Pristagare

  • Ecotype har tagit fram en digital plattform som, med hjälp av väderparametrar och statistik, gör det lättare och smidigare att plocka svamp och bär genom att visa var och när det växer.
  • Havredals gör nästa generations växtbaserade köttalternativ på lokala grödor som hjälper människor att minska sin klimatpåverkan genom kortare transportsträckor, ett stärkt lokalt jordbruk och en bättre smakupplevelse.
  • Helios Innovation har utvecklat en ny metod för att avsalta havsvatten med hjälp av restvärme från tunga industrier. Med den här tekniken kan industrier bli självförsörjande och spara vatten för människor.

– Vi på Nordea vill förstärka tillväxtmöjligheterna för lokala företag genom vårt partnerskap med UIC och genom våra stipendium. Det är väldigt viktigt för oss att fortsätta stötta företagen även under rådande omständigheter. Därför ser vi det som en självklarhet att anpassa kriterierna, från riktade resestipendier till att möjliggöra andra viktiga aktiviteter för dessa företag i deras tidiga utvecklingsskede, säger Johan Cederholm, Nordea i Uppsala.

Startups vinner 75 000 kr under UICs Julgransplundring 3

Helios Innovations tar digitalt emot Årets Hållbarhetspris 2021 från Länsförsäkringar Uppsala

– Entreprenörskap handlar om att se möjligheter, och att ha mod och drivkraft att utveckla en idé. Det gör entreprenörskap till en viktig grund för hela samhällsutvecklingen. Tillsammans med UIC kan vi konkret vara med och bidra till att någon kan förverkliga sin dröm om att starta eller fortsätta utveckla sitt eget företag. Vi är därför väldigt glada att genom det här priset sätta fokus på vikten av hållbara produkter och tjänster, säger Joel Grauman, Länsförsäkringar Uppsala.

UIC arbetar nära näringslivet genom affärsutvecklingsprogrammen, bland annat genom ett tjugotal partner som bidrar till UIC-bolagens utveckling genom seminarier, individuell rådgivning och direkta tjänster till bolagen. UIC-partner är viktiga för bolagens utveckling, dels genom deras expertkompetens under året, men även finansiering, som dessa stipendier.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>