Rekordår för villaförsäljningar
Hem Fastigheter Rekordår för villaförsäljningar

Rekordår för villaförsäljningar

Publicerat av: Redaktionen

Villapriserna i Stockholms län fortsatte att öka kraftigt i april och har därmed gått upp i genomsnitt 8 procent på tre månader.

Rekordår för villaförsäljningar

Rekordår för villaförsäljningar

– Det är ett enormt tryck på villorna som vi säljer. Spekulanterna är aktiva och vill gärna köpa innan objekten kommer ut på marknaden, säger Josephine Kvist, mäklare på Svenska Mäklarhuset i Sundbyberg.

Under april ökade villapriserna i Stor-Stockholm med tre procent och har därmed gått upp i genomsnitt 22 procent under det senaste året. På Svenska Mäklarhuset har man slagit försäljningsrekord varje månad i snart ett år och mäklarna vittnar om trygga och köpstarka spekulanter.

– Flera saker har bidragit till att det har gått så fantastiskt bra. Under hela pandemin, då folk varit hemma och fått behov av större boende, har räntorna hela tiden varit låga. Vi genomför också mycket förändringar på företaget, något som ger ringar på vattnet i en uppåtgående marknad, säger Mickael Meyer, vd för Svenska Mäklarhuset.

På det lokala kontoret i Sundbyberg, som säljer ungefär 50 procent av alla villorna i Duvbo-området, märker mäklarna stor skillnad.

– Det är ett oerhört tryck som har varit svårt att förutspå. För ett par veckor sedan sålde en kollega ett hus som gick upp tre miljoner från utgångspris. De flesta budgivare är mycket köpstarka och utbudet är lågt på de objekt som kunderna söker, berättar Josephine Kvist, mäklare på Svenska Mäklarhuset i Sundbyberg.

Josephine upplever att de flesta som är spekulanter till villorna i Sundbyberg flyttar från innerstan eller från de dyrare områdena i Solna/Sundbyberg.

– Många kunder satsar starkt när de ser objekt som passade dem. Det finns en oro att villamarknaden kommer att fortsätta uppåt och då vill de inte riskera att vänta, berättar Josephine Kvist.

En annan stor skillnad är att många av de kunder, som mäklarna på Svenska Mäklarhuset i Sundbyberg är i kontakt med, nu är flexibla på ett helt annat sätt än tidigare gällande styling och visningar eftersom de är hemma och jobbar.

– Det är många saker som spelat in i att prisuppgången och intresset för att köpa en ny bostad håller i sig. Jag tror inte på en nedgång i närtid, säger Josephine.- Pandemin har slagit hårt mot många men för Svenska Mäklarhuset, mäklarbranschen i stort och ägare av attraktiva centrala bostäder, har det här varit ett rekordår gällande försäljning, säger Mikael Meyer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>