Idag värderas hans bolag till miljardbelopp och möjliggör såväl framgångsrika affärer som välmående medarbetare för företag över hela världen.
Som 18-åring arbetade Erik Fjellborg extra på McDonald’s där han noterade hur mycket tid hans chef la på att lägga scheman och jaga personal.
Med ett stort intresse och kunskap för programmering och teknik kom snabbt idén för hur man skulle kunna göra det enklare. Sagt och gjort utvecklades en testpilot och McDonald’s hoppade på som första kund. Nu knappt 10 år efter att Erik valde att satsa 100% omsätter Quinyx närmare 300 miljoner. 2019 rapporterade Breakit om en värdering på över 1.2 miljarder och sedan dess har Quinyx utvecklat flera nya delar och förvärvat AI-bolaget Widget Brain. Företaget finns nu i över tio länder, från Sverige till Australien och USA.
Teknik och programmering har legat nära hjärtat sedan barnsben då Eriks familj var en av de första i Örebro som fick hem bredband till huset. Erik har alltid sett teknik som en stor möjliggörare och Quinyx har idag blivit ett snabbväxande techbolag som arbetar med schemaläggning, tidrapportering och automatisk AI-bemanning. Undersökningar idag visar att chefer inte planerar optimalt och många lägger ändå ett stort antal timmar i veckan på schemaläggning. Data visar bland annat att företagen överbemannar upp till 30% och underbemannar 16%. Quinyx produkt kan fatta välinformerade planeringsbeslut med hjälp av företagens data.
Det kan både handla om lagar och regler, men även om att anpassa en beläggning utifrån efterfrågan i en butik via ett kassasystem, eller medarbetarnas egna önskemål utifrån privata parametrar. För Erik ligger grunden i att hjälpa företag att ha rätt personer på rätt plats, och medarbetare att få tillgång till en bättre beläggning. För det är med en välmående arbetsmiljö som även framgångsrika resultat följer, menar han. Och i en tid när många pratar om hemmajobb har medarbetarna hos Quinyx kunder arbeten där man faktiskt inte kan jobba hemifrån.
Enligt Erik går också ett företags HR-mål hand i hand med schemaläggning. Dåliga scheman minskar inte bara anställdas produktivitet och hälsa, de utlöser också en högre personalomsättning.
För honom handlar det om att skapa ett näringsliv där företag på ett enkelt sätt kan möta de anställdas preferenser, behov och hälsa. Genom sin roll på Quinyx vill han driva frågan om att de anställdas behov som lika viktiga att betrakta som de kontrollerbara personalkostnaderna i ett schema. Han vill skapa en större förståelse i vad välmående medarbetare innebär för ett företag.
Erik är en passionerad och orädd chef som brinner för att skapa bättre förutsättningar för företags affär så väl som för de anställdas välmående. Som chef och företagsledare leder han med frihet och autonomi till sitt team och har snabbt till beslut. Det händer hela tiden saker i vår omvärld så enligt honom själv det gäller att springa snabbt, men ändå höja blicken och tänka långsiktigt.
Mer om Quinyx: Quinyx är idag ett globalt SaaS-bolag. Idén om Quinyx föddes jämfört med många konkurrenter direkt ur medarbetarperspektivet. Idag finns Quinyx system tillgängligt i över 25 länder och man har närmare 800 000 användare. I Sverige har man länge varit den största aktören inom sitt område och täcker idag en rad branscher från detaljhandeln till lager/logistik, restaurang och hotell samt kollektivt anställda inom till exempel vården. Några av kunderna är McDonald’s, Axfood, Elgiganten, Wolt och Postnord. Framåt väntar en stor internationell expansion.
Quinyx kunder jobbar inte hemma utan består av företag där personalen behöver vara på plats oavsett pandemi eller inte. Det senaste året har man växt i flera branscher som ökat, däribland lager och logistik med företag som Postnord, DHL och Budbee. I en tid av Covid-19 har företagets kunder också kunnat använda Quinyx för att snabb ha dialog med alla anställda och man har även kunnat smittspåra personal vid sjukdomsfall.
Quinyx har tagit in 400 mkr i riskkapital, detta från bland andra Alfvén & Didrikson och amerikanska investeraren Battery.