Video- och dataspel har funnits med oss i närmre ett halvt sekel.
Spelen har alltid lockat konsumenter runtom i världen men de senaste åren har vi sett en särskilt snabb utveckling. Denna snabbväxande industri är nu på väg in i ett nytt och eventuellt disruptivt stadie som gör den extra intressant ur investeringssynpunkt. Varför är industrin så intressant just nu och vad bör man som investerare tänka på när man utvärderar möjligheterna som finns?
Under det senaste decenniet har gamingindustrin genomgått en tydlig förändring. Smartphones har gjort att alla idag är potentiella gamers och de allt mer kraftfulla spelkonsoler som lanserats har i kombination med snabbare internetuppkoppling legat till grund för att spel idag handlas online istället för i fysiska butiker. Detta har resulterat i en konsumentvänlig affärsmodell med imponerande tillväxt. Hur spelbranschen på detta sätt nu kompletterar mjukvarubranschen är en mycket intressant utveckling.
En annan faktor att ta in i beräkningen är det demografiska skifte som skett i spelbranschen. Många av dagens gamers är unga vuxna med en disponibel inkomst. Dessa uppvisar även en stor vilja att öka sin konsumtion och om man jämför gaming med annan underhållning är kostnaden per timma fortfarande väldigt låg. Konsumenterna är dessutom inte bara beredda att lägga mer pengar utan även fler timmar av sin fritid på gaming. Undersökningsföretaget Nielsen rapporterade nyligen att gamers i snitt lägger 6,5 timmar i veckan på spel.
Med digital teknik har bolagen även kunnat skapa nya konsumtionsmönster. Via add-ons, tilläggstjänster i spelen, som köps online utökas intäktsmodellen bortom det initiala köpet och konsumenterna blir än mer engagerade i sina favoritspel. Detta innebär såväl högre intäkter som bättre marginaler. På konsolspel kan vi se marginaler på mer än 90 %. Om vi tittar på mobilspel är många av spelen gratis att ladda ner men bolagen kapitaliserar sedan på digitalt innehåll med höga marginaler som säljs löpande under spelets gång. Eftersom mobila enheter gör att spelföretagen för tillgång till en större marknad och fler konsumenter kommer mobilspel ha en betydande roll i gamingindustrins utveckling.
Så, vad letar vi efter när vi investerar i gamingbolag?
När vi gör vår analys av marknaden ser vi extra positivt på företag som har en förmåga att växa genom att utvidga sin tillgängliga marknad. Vi undersöker först ett företags track record och innehav av immateriella rättigheter samt förmågan att kunna skapa intäkter bortom den initiala kostnaden på spelet. Dessa element skapar grunden för att ta marknadsandelar enligt oss.
Vi överväger även i vilket uträckning ett företags intäkter kommer från nedladdningar online. Företag med goda tillväxtmöjligheter, och förmågan att uppnå dem, är intressanta investeringsmöjligheter. Eftersom flytten till digital försäljning fortfarande är relativt ny letar vi efter företag som dessutom har stark innovationskraft.
Electronic Arts är ett bra exempel på ett företags som lyckats. Företaget har ett starkt innehav av franchise-avtal inom sportens värld, däribland FIFA och Madden Football. De har dessutom franchise-avtal inom andra områden såsom Star Wars Battlefront. Företaget erbjuder ett konsumentvänligt prenumerationsalternativ som gör att konsumenter lätt introduceras för fler spel i EA-katalogen. Vi tror att franchise-avtal som dessa, kopplade till ett företags strategi att ta betalt inne i spelet, kommer skapa större vinster digitalt.
Sammanfattningsvis; Att lyckas med investeringar inom gaming handlar om flera faktorer. De förändringar som branschen nyligen genomgått har skapat en stark affärsmodell med flera bidragande faktorer som gör den ytterst intressant. I sig, och i silos från varandra, är dessa faktorer dock inte intressanta ur en investeringssynpunkt. Investerare måste vara strategiska och hitta möjligheter där dessa samverkar. Vi söker därför investeringsmöjligheter i innovativa gaming-företag som effektivt kan skapa en digitalt driven affärsmodell där faktorerna samverkar.
Joshua Spencer, chefsförvaltare för T. Rowe Prices Global Technology Equity Fund.