Vanligare att betala lösensummor vid ransomware – men många fortsätter att pressas på pengar
Hem Rapport/undersökning Vanligare att betala lösensummor vid ransomware – men många fortsätter att pressas på pengar

Vanligare att betala lösensummor vid ransomware – men många fortsätter att pressas på pengar

Publicerat av: Redaktionen

En rapport från cybersäkerhetsföretaget Proofpoint visar att 66 procent av de undersökta företagen runt om i världen utsattes för utpressningsprogramvara, så kallad ransomware under 2020.

Något fler än hälften av dessa valde också att betala utpressarna. 

Dock utsätts allt fler företag för ytterligare utpressningskrav – och fler är också villiga att betala igen.

– Få företag klarar sin verksamhet särskilt länge utan tillgång till viktiga data. Cyberkriminella känner till detta och har ökat antalet utpressningsförsök under året som gått, säger Örjan Westman, Nordenchef på Proofpoint.

Under året som gick var det endast 34 procent, av de undersökta företagen som inte utsattes för ransomware.  Ungefär lika många, 32 procent, utsattes men valde att inte betala någon lösensumma. Fler än en tredjedel, 34 procent, både utsattes och valde att betala lösensumman. Det innebär en ökning av antalet företag som väljer att betala lösensumma jämfört med tidigare år.

– Att fler än en tredjedel av alla företag både utsätts för utpressningsprogramvara och väljer att betala lösensumma är uppseendeväckande. Rapporten visar dock att det inte är någon garanterad lösning att betala en lösensumma, säger Örjan Westman.

Ytterligare krav på lösen

Allt färre företag får åter tillgång till sina system efter att de betalat lösensumman. Istället har det skett en lavinartad ökning, 320 procent jämfört med föregående år, när det gäller krav på ytterligare lösensummor. Den här utvecklingen sker också parallellt med en ökad betalningsvilja hos företagen att även betala en ytterligare lösensumma.

– I 2019 års undersökning var endast två procent beredda att betala ytterligare lösensummor, men det senaste året har det ökat till 32 procent av företagen, säger Örjan Westman.

Japaner och fransmän säger nej

Rapporten som är global avslöjar vissa geografiska skillnader. Japanska och franska företag var de som var minst utsatta för ransomware under året som gått. Dessa var också de som i undersökningen uppgav att de var minst benägna, färre än var femte, att betala en lösensumma om de utsattes. Det kan jämföras med amerikanska företag, där 68 procent uppger att de betalat lösensumma under året som gått.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>