Säkerhetsföretaget Check Points januarirapport visar att två nya koder återfinns på listan över de tre vanligaste skadliga koderna i Sverige.
Trojanen Nivdort kniper andra platsen medan botnätet Kelihos intar tredje plats. Spökprogrammet HackerDefender hoppar upp två placeringar jämfört med december och är nu den vanligaste skadliga koden i Sverige.
HackerDefender riktar sig mot Windows där det modifierar enheter och API-funktioner för att inte upptäckas av säkerhetsprogram. HackerDefenders snabba spridning förklaras med att den är så enkel att installera.
Nivdort riktar sig också mot Windows-plattformar. Den samlar på sig lösenord och systeminformation för att bland annat kunna ändra DNS-inställningar. Koden sprider sig främst via skräppost med bilagor och skadliga webbsidor.
Kelihos är ett botnät som främst stjäl Bitcoins. Koden kommunicerar även med andra datorer för att utbyta känsliga data eller ladda ned och köra skadliga filer. Senare versioner av detta botnät opererar på sociala medier såsom Facebook.
Även topplistan över skadliga mobilkoder har förändrats under januarimånad. Hummingbad är för första gången sedan februari 2016 inte längre den vanligaste skadliga mobilkoden. Den överträffas nu av Androidkoden Triada som ger användarrättigheter till nedladdade skadliga koder då den bäddas in i systemprocesser.
– Januarirapporten visar verkligen på mängden av olika typer av hot vi riskerar att drabbas av idag, och hur dessa använder alla tillgängliga vägar in för att infektera våra enheter. Med denna lista ger vi en viss inblick i vilka utmaningar IT-teamen står inför när de försöker skydda företagsnätverken mot angrepp, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point.
Topplistan baseras på Check Points ThreatCloud World Cyber Threat Map, som är världens största samarbetsnätverk för bekämpning av IT-brottslighet. Databasen innehåller över 250 miljoner adresser och analyserar i realtid var och hur cyberattacker sker världen över.