Framtidens villa är här – nya levnadsvanor tar plats

Hustillverkaren Movehome slår upp dörrarna till ett unikt boende med nyheter som samsovningsrum, ljudisolerat gamingrum och flexibel planlösning och många smarta funktioner.

Framtidens villa är här - nya levnadsvanor tar plats 1– I vårt första koncepthus låter vi den moderna familjens nya levnadsvanor ta plats, säger Jennie Blom, Movehome.

Hustillverkaren Movehome arbetar för att utveckla framtidens villor i sitt projekt Movehome Lab, och nu presenteras en första fullskalig husmodell, LAB#01 i Vallentuna, ritad av arkitektkontoret Urban Design. Med flera revolutionerande nyheter i huset ska den moderna familjens behov äntligen synas och märkas i boendet:

I LAB#01 har det traditionella vardagsrummet med TV pensionerats till förmån för mer flexibla lösningar med öppna rum som delats in i flera zoner där barnen kan hänga eller familjemedlemmarna kan krypa upp med sina mobiltelefoner och surfplattor. Självklart används i huset smart teknik kopplad till vitvaror, lås, kameror och olika belysningsscenarier för dygnets alla stämningar och tillfällen.

– Vi vill utmana synen på det traditionella boendet. Tillsammans med kreatörer, forskare och arkitekter är det här vår metod att testa lösningar för framtidens boende som är mer flexibla, med utrymmen som passar nya levnadsvanor för vår uppkopplade livsstil, säger Jennie Blom, marknadschef Movehome.

Riktat till familjer med yngre barn lanseras ett unikt samsovningsrum, som ifrågasätter behovet av eget sovrum för alla barn. På sätt frigörs yta för andra funktioner och behov och på köpet får man kanske tryggare barn?

Andra nyheter i LAB#01 är ljudisolerat gamingrum för högljudda spelare, platsbyggd förvaring som bättre svarar mot dagens behov och en dusch som flyttat ut från badrummet för att undvika morgonträngseln:

– Vi väljer att lyfta fram de praktiska funktionerna och göra dem till en del av husets hjärta. Tidigare generationer var kanske mer privata än nutidsmänniskan. Dusch och förvaring skulle gömmas undan. Men i framtidens hus har vi skapat utrymmen som är mer i takt med tiden, säger arkitekt Erik Jarlöv på Urban Design.

Det första huset från Movehome Lab tillverkas i fabrik, men har ett utseende och funktioner som för tankarna till arkitektritade och platsbyggda trähus. Husets form avspeglar vad som händer på insidan och utgör samtidigt en bygglåda som de boende fyller med sitt eget innehåll. Med ett fåtal tillval kallade Set och Add-ons formar man det redan välplanerade huset och gör det mer personligt samtidigt som det förenklar husköpet.

– Vi vill testa nya lösningar, lite som när bilindustrin bygger sina konceptbilar. Vi vill bidra till diskussionen om ett framtida hållbart boende. Movehome Lab är ett långsiktigt projekt och syftar till att ta fram nya husmodeller, använda nya material i husen och att förnya tillverkningsprocessen i fabriken i Småland, säger Jennie Blom, Movehome.

– Det är förstås ett drömuppdrag att få vara med och skapa framtidens boende. Vi pushar samtidigt gränsen för vad som är möjligt att bygga i fabrik tillsammans, säger Erik Jarlöv på Urban Design.