Det är snart 30 år sedan den förra genomgripande skattereformen genomfördes.
Nu är det dags igen. Hur gör man för att ta hänsyn till de förändringar som samhället genomgått och kommer att genomgå under kommande år? Är det i en snabbt föränderlig värld möjligt att göra en hållbar skattereform i en tid när allt präglas av just hållbarhet?
– FAR:s perspektiv på skatt är hållbarhet, rättssäkerhet och konkurrenskraft. När vi pratar om att en skattereform ska vara hållbar menar vi att den ska vara hållbar över tid. Det innebär i korta drag att det krävs enkla, generella skattesatser och få undantag, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.
Till FAR:s seminarium ”Hur gör man en skattereform hållbar över tid i en föränderlig värld?” har en namnkunnig panel bjudits in. Bland annat kommer Klas Eklund, senior ekonom och skatteutredare ESO, att prata om vilka förändringar i samhället/samhällsekonomin som en skattereform bör ta hänsyn till och vilka trender i ekonomin som triggar behov av reformer i dag.
– Hållbarhet är en av de viktigaste framtidsfrågorna och FAR har det senaste året bland annat drivit opinion i att koppla ihop skattefrågorna med långsiktigt hållbart företagande. Och skatt engagerar, det märks bland annat vid våra seminarier i Almedalen, säger Karin Apelman, FAR:s generalsekreterare och vd.
Vid seminariet idag kommer även experternas förväntningar på förhandlingarna att diskuterats. Och politikerna ställs till svars om vilken som är bästa vägen framåt, samt vad som skiljer förutsättningarna för politikerna i dag jämfört med när den senaste skattereformen togs fram.