Ny rapport – Dolda bud gör bostadsmarknaden mindre trygg och transparent
Hem Fastigheter Rapport – Dolda bud gör bostadsmarknaden mindre trygg och transparent

Rapport – Dolda bud gör bostadsmarknaden mindre trygg och transparent

Publicerat av: Redaktionen

Så kallade dolda bud är relativt vanligt förekommande, även i nuvarande marknadsläge.

En stor andel konsumenter tycker att det gör bostadsmarknaden mindre trygg och transparent.

En majoritet av fastighetsmäklarna önskar att företeelsen kunde förbjudas. Det visar en ny rapport från Mäklarsamfundet.

Trots marknadsläget är så kallade dolda bud fortsatt ett problem för både spekulanter, säljare och fastighetsmäklare. En undersökning som Mäklarsamfundet låtit göra visar att cirka 18 procent av bostadskonsumenterna under de senaste tre åren har varit med om en budgivning där dolda bud förekommit. Cirka 39 procent av fastighetsmäklarna uppger att dolda bud är ganska eller mycket vanligt även i nuvarande marknad.

Ny rapport – Dolda bud gör bostadsmarknaden mindre trygg och transparent

Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet

– Dolda bud har blivit en relativt vanlig företeelse när det gäller de mer attraktiva objekten i både uppåtgående och nedåtgående marknader.

-Det minskar transparensen och försvårar för andra spekulanter att delta i budgivningen. Säljaren kan också bli missnöjd om det efter kontraktsskrivningen kommer fram bud som överstiger den avtalade köpeskillingen, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.

Med en enkät på hemnet.se har Mäklarsamfundet undersökt förekomst av och attityd till dolda bud bland bostadskonsumenter. Motsvarande frågor har ställts till Mäklarsamfundets medlemmar. Resultaten visar att fastighetsmäklares och bostadskonsumenters uppfattningar går hand i hand i den här frågan:

  • 39 procent av fastighetsmäklarna uppger att dolda bud är ganska eller mycket vanligt
  • 18 procent av bostadskonsumenterna uppger att de, under de senaste tre åren, deltagit i en budgivning där dolda bud förekommit
  • 76 procent av fastighetsmäklarna har en övervägande negativ syn på spekulanters möjlighet att lägga dolda bud. Lika stor andel av fastighetsmäklarna önskar ett förbud mot dolda bud
  • 56 procent av de svarande konsumenterna tycker att dolda bud gör bostadsmarknaden mer otrygg och mindre transparens

Till skillnad från i många andra jämförbara länder är bud inte bindande i Sverige. Spekulanter har möjlighet att villkora bud. Fastighetsmäklaren är skyldig att ta emot och vidarebefordra alla bud och villkor till säljaren. Uppgifterna ska noteras i en anbudsförteckning som mäklaren ska överlämna till köpare och säljare när uppdraget slutförts.

– Det här är en viktig konsumentskyddsfråga, som har hamnat lite i skymundan. Eventuella regleringar av budgivningsprocessen behöver utredas noggrant. I vår rapport föreslår vi olika vägar framåt. Till exempel att ge mäklaren skyldighet att förmedla samtliga bud till alla budgivare, fortsätter Jonas Rosén.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>