Multicloud driver lönsamheten hos svenska företag
Hem Rapport/undersökning Multicloud driver lönsamheten hos svenska företag

Multicloud driver lönsamheten hos svenska företag

Publicerat av: Redaktionen

98 procent av svenska företag ser värdet av att använda sina insamlade data som motor till nya inkomster, och 25 procent förväntar sig att deras insamlade data kommer att utgöra en signifikant källa till nya inkomster inom ett par år.

Det visar molndataföretaget VMwares färska rapport The Multi-Cloud Maturity Index, i vilken 240 svenska företags- och it-beslutsfattare intervjuats.

Rapporten visar att 50 procent av de tillfrågade starkt håller med om att användandet av flera molnplattformar, så kallat multicloud, kommer att ge deras företag möjlighet att maximera sina data för innovation – och samtidigt hjälpa dem bemöta kritiska nationella och branschspecifika utmaningar såsom datasuveränitet. Enligt rapporten utgör för övrigt datasuveräniteten en av företagens största utmaningar framöver – hela 93 procent av de tillfrågade uppger detta som ett orosmoln.

Rapporten visar även att ambitionen att skapa värde utifrån data innebär utmaningar. 40 procent uppger att det innebär säkerhetsutmaningar för dem, 34 procent uppger att det innebär kunskapsutmaningar, 33 procent uppger att det innebär en utmaning när det kommer till att sy ihop olika molnmiljöer och 27 procent när det kommer till att undvika datasilos.

Rapporten visar även att företagen måste förbättra sin kontroll över operativa kostnader samt över molnkostnader om de vill börja skapa affärsvärde utifrån sina data. 76 procent respektive 75 procent uppger att dessa två saker kommer att utgöra utmaningar för dem.

Multicloud driver lönsamheten hos svenska företag– Kapaciteten att använda data för innovation och konkurrenskraft utgör fundamentet i varje modernt digitalt företag. Att vara molnsmart – att kunna välja rätt typ av moln för rätt data, även när det gäller ytterst känslig information som behöver hållas inom nationella gränser – är rätt affärsmodell för alla organisationer som vill använda data till att få konkurrensfördelar, säger Anders Lidman, Sverigechef, VMware. Organisationer som till fullo kan använda flera olika molnplattformar för att hantera data får affärsfördelar.

-Men för att verkligen bli framgångsrika måste man även kunna kontrollera var geografiskt data lagras – utan att kompromissa med säkerhet, regelefterlevnad, suveränitet eller val av leverantör, fortsätter Anders Lidman.

89 procent av de tillfrågade anser att fördelarna med multicloud – det vill säga smidigheten att använda olika typer av privata, publika, edge- och suveräna moln – överväger utmaningarna. 39 procent anser att användandet av multicloud har haft en mycket positiv effekt på företagets omsättningstillväxt, och 45 procent anser att det har haft en mycket positiv effekt på deras lönsamhet. Faktum är att enbart 3 procent anser att multicloud inte spelar en avgörande roll i företagets affärsframgångar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>