Äntligen sommar och semestertid!
Det är inte ovanligt att man under sommaren spenderar mycket tid på i sommarstugan, hos vänner och familj eller kanske utomlands och intresset av att upplåta sin lägenhet i andra hand ökar normalt under sommartid.
Är det ett giltigt skäl för andrahandsupplåtelse att man är på semester? I vilka situationer får man egentligen upplåta sin lägenhet i andra hand?
Sommarserie om andrahandsupplåtelse
Under kommande veckor kommer bloggen bestå av en sommarserie om andrahandsupplåtelse och de giltiga skäl för som utkristalliserats ur förarbeten och rättspraxis. Ni kommer då kunna lära er om i vilka situationer en bostadsrättshavare har möjlighet att upplåta sin lägenhet i andra hand, om det finns några tidsbegränsningar eller andra krav i samband med andrahandsupplåtelsen. Ett perfekt tillfälle att följa bloggen för dig som bostadsrättshavare för att få bättre koll på dina möjligheter men även för dig som förtroendevald eller dig som på annat sätt kommer i kontakt med andrahandsupplåtelser att fördjupa kunskaperna!
Som start på den kommande sommarserien om andrahandsupplåtelse går vi igenom hur processen att få tillstånd ser ut och vad som kan ske om tillstånd nekas.
Tillstånd krävs
Huvudregeln är att tillstånd krävs för att en bostadsrättshavare ska få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Det finns undantag till huvudregeln, men de avser relativt ovanliga situationer som att en kommun eller region innehar en bostadsrättslägenhet avsedd för permanentboende. Tillstånd för andrahandsupplåtelse krävs inte heller om en juridisk person som haft panträtt i lägenheten förvärvat den vid exekutiv försäljning eller tvångsförsäljning. I de flesta fall behöver en bostadsrättshavare således söka tillstånd för att få hyra ut sin lägenhet.
Ansök hos styrelsen
Om en bostadsrättshavare vill hyra ut sin lägenhet i andra hand ska bostadsrättshavaren vända sig till styrelsen i bostadsrättsföreningen och ansöka om tillstånd. I ansökan behöver bostadsrättshavaren ange varför bostadsrättshavaren vill hyra ut lägenheten, hur lång tid bostadsrättshavaren vill hyra ut och till vem uthyrningen ska ske. Om styrelsen är osäker på om tillstånd bör ges eller inte kan det vara bra att ta hjälp av jurist.
Om styrelsen inte ger tillstånd
Om styrelsen inte ger tillstånd till andrahandsupplåtelsen kan bostadsrättshavaren vända sig till hyresnämnden och ansöka om tillstånd. Hyresnämnden ska ge tillstånd till andrahandsupplåtelsen om bostadsrättshavaren har skäl att hyra ut och bostadsrättsföreningen inte har befogad anledning att neka tillstånd. Det tillstånd som hyresnämnden lämnar brukar vara tidsbegränsat, exempelvis till ett år.
Om hyresnämnden inte ger tillstånd
Huvudregeln är att hyresnämndens beslut om tillstånd till andrahandsupplåtelsen inte kan överklagas. Sedan den 1 juli 2019 finns det dock möjlighet för hyresnämnden att tillåta överklagande till Svea hovrätt om hyresnämnden anser att det är av vikt för ledning av rättstillämpningen. Även om överklagande enbart tillåts i undantagsfall är det bra för såväl föreningen som bostadsrättshavaren att känna till att en process om tillstånd till andrahandsupplåtelse kan gå så långt som till Svea hovrätt.
Om uthyrning sker utan tillstånd
Om bostadsrättshavaren varken fått tillstånd av styrelsen eller hyresnämnden får bostadsrättshavaren inte hyra ut sin lägenhet i andra hand. Gör bostadsrättshavaren det ändå riskerar bostadsrättshavaren att förverka bostadsrätten. Om en styrelse märker att en bostadsrättshavare hyr ut sin lägenhet utan tillstånd är det bra att ta hjälp av en jurist för att upprätta en så kallad rättelseanmodan.