Ny statistik: Minimal tillväxt av företag – går mot negativa siffror
Hem företag Ny statistik: Minimal tillväxt av företag – går mot negativa siffror

Ny statistik: Minimal tillväxt av företag – går mot negativa siffror

Publicerat av: Redaktionen

Efter några månader med stark tillväxt av nya företag har utvecklingen vänt.

Under april månad växte det svenska näringslivet enbart med 85 företag, enligt en sammanställning av statistik från Bolagsverket.

Trots ett fortsatt pressat ekonomiskt läge med bland annat höjda bolåneräntor och hög inflation ökade antalet företag, dock minimalt, men trenden som helhet fortsätter kraftigt nedåt.

Under april månad ökade antalet företag i Sverige – antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket minus de som avregistrerats – med ynka 0,008 procent, vilket motsvarar 85 nya företag. Jämfört med april förra året var motsvarande siffra 1 472 nya företag, en ökning då med 0,14 procent.

Ny statistik: Minimal tillväxt av företag – går mot negativa siffror– Lågkonjunkturen och ett tuffare ekonomiskt läge börjar synas i den här statistiken. Men även om tillväxttakten nu nästan stannat av finns det ändå en del som vågar satsa på vad de tror på. Mitt i denna negativa utveckling är det desto viktigare att fortsätta göra det lätt att starta och driva egna företag så att vi kan vända trenden så småningom, säger Herman Borel, internationell chef för affärsverksamhet på STRATO.

Flera regioner noterade minskningar i antal företag under april. Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Västmanland, Värmland, Västra Götaland och Kalmar visar minussiffror.

Den största ökningen skedde i Kronoberg med 0,30 %, följt av Skåne (0,14 %) och Norrbotten (0,14 %) samt Gotland (0,13 %). Övriga län stod för försumbara ökningar eller stod nästan stilla.

Sammanställning per region:

 

Region Tillväxt april 2023 (registrerade – avregistrerade)
Kronobergs län 0,30%
Skåne län 0,14%
Norrbottens län 0,14%
Gotlands län 0,13%
Örebro län 0,08%
Hallands län 0,06%
Stockholms län 0,05%
Uppsala län 0,05%
Dalarnas län 0,03%
Södermanlands län 0,03%
Västerbottens län 0,02%
Jönköpings län 0,02%
Östergötlands län 0,02%
Blekinge län 0,00%
Kalmar län -0,02%
Värmlands län -0,04%
Jämtlands län -0,06%
Västmanlands län -0,08%
Gävleborgs län -0,10%
Västernorrlands län -0,11%
Västra Götalands län -0,22%

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>