Höj värdet på din bostad inför försäljning
Hem Fastigheter Höj värdet på din bostad inför försäljning

Höj värdet på din bostad inför försäljning

Publicerat av: Redaktionen

 Installera en smart laddbox och framtidssäkra din fastighet.

 Det finns en mängd saker som kan fixas innan försäljning för att höja värdet på din bostad, allt i från renoveringar av kök och badrum till utbyggnad av bostaden.

Men det många inte tänker på är åtgärder som underlättar för de nya ägarna som ska flytta in samt framtidssäkrar fastigheten energimässigt. Ett sätt att förenkla för de nya ägarna och höja attraktionsvärdet på din bostad är att installera en laddbox, och kanske till och med solpaneler för att framtidssäkra huset rent energimässigt och för att sänka framtida elkostnader.

Moderna laddboxar har ofta smart mjukvara (t.ex myWallbox) som kan styra laddningen på ett optimalt sätt, till billigare kostnad. Exempelvis kan mjukvaran ladda bilen på tider när elen är som billigast eller endast med egenproducerad el från solceller. Laddboxen kommunicerar oftast via en smart app som ger dig full insyn i förbrukning och kostnader – en infrastruktur och insyn som många gärna vill ha idag, i och med dyrare elkostnader.

Framöver kommer vi även se mer av något som kallas dubbelriktad laddning, där elbilen kan agera som ett energilager och skickar tillbaka ström till nätet när den är fulladdad, eller agerar som ett batteri för fastigheten som då kan drivas på egenproducerad el under 5-7 dagar i snitt.

Höj värdet på din bostad inför försäljning

Robin Palmgren

Inom en mycket snar framtid kommer en laddbox i hemmet dessutom vara lika självklart som vilken hushållsmaskin som helst, särskilt som politikerna i EU vill förbjuda produktionen av bilar som drivs av fossila bränslen från år 2035.

Det finns även en rad andra förslag om att tidigarelägga liknande beslut, bl.a. har Norska regeringen gett godkännande på ett förslag där t.ex. staden Bergen får förbjuda bensin- och dieselbilar redan från och med nästa år, inom vissa zoner.

Laddbox och solceller i kombination – allt vanligare

I takt med att fler och fler bilister går över till elfordon ökar naturligtvis behovet av laddbox i hemmet. Med de höga elpriserna suktar även många husköpare efter solpaneler på taket för att minska elkostnaderna. Som säljare av en bostad ska man tänka på hur man ska göra det så lätt och smidigt för framtida köpare att bara flytta in och lägga krutet på dessa värdeförhöjande åtgärder, både för dig som säljare men också för husets blivande ägare. Kostnaden för att installera en smart laddbox och kanske till och med solpaneler på taket är inte så stora som den potentiella vinsten vid en kommande försäljning. Wallbox har t.ex. ett samarbete med Svea Solar där deras solceller säljs tillsammans med Wallbox produkter hos återförsäljare som IKEA. Ett tecken på att energiomställningen börjar flytta in hos gemene man.

 Ladda bilen snabbare

Viktigt att tänka på när du bestämt dig för att installera en smart laddbox är att välja en variant som dels passar flera elbilsmodeller och som kommer att kunna ladda bilen snabbt. En modern laddbox är byggd för att klara den höga belastning som behövs för att effektivt ladda en elbil och har en mängd olika säkerhetsfunktioner inbyggda.

Elsäkerhetsverket i Sverige avråder från regelbunden laddning i vanliga vägg- och motorvärmaruttag av säkerhetsskäl då den portabla laddaren som medföljer fordonet är normalt avsedd för temporär användning och bör därför endast användas som sista utväg.

En smart laddare kommer inte bara att tanka din elbil säkrare men även upp till 8 gånger snabbare än en standardladdare/portabel laddare

Smarta laddboxar för hemmet kommer med olika laddningseffekter, vanligtvis från 7,4 kW till 22 kW. Generellt sett betyder högre effekt en snabbare laddning. Men det finns ett par saker att tänka på. Tänk först på ditt hems elektriska ledningar. Om du har ett 1-fassystem är den maximala laddningseffekten som är tillgänglig för dig 7,4 kW medan ett 3-fassystem kan stödja upp till 22 kW. Kontrollera ditt elskåp eller ring ditt energibolag om du är osäker.

För det andra måste du kontrollera din elbils maximala laddningshastighet. Till exempel kan Nissan LEAF bara acceptera 6,6kW. Så även om du använder en 22kW laddare laddar inte din bil snabbare än 6,6kW.

Skatteavdrag för grön teknik

Sedan 1 januari 2021 kan du få skattereduktion för delar av kostnaden om du anlitar ett företag för installation av grön teknik. Det är endast arbete och material som ger rätt till avdrag. Avdraget får vara högst 50 procent för installation av system för lagring av egenproducerad el eller installation av laddningspunkt för elfordon och 15 procent för installation av solceller. Kostnader för exempelvis utrustning och resor som företaget har i samband med installationen ger inte rätt till avdrag. Du behöver alltså inte längre ansöka om ett bidrag, avdraget som du får på fakturan är upp till 50% av kostnaden för arbete och material. Dock är det krav på att du har en elmätare samt en jordfelsbrytare typ B installerad.

En stor fördel och ett led i att framtidssäkra din fastighet är såklart om allt detta redan är gjort innan försäljning, något som framtida köpare kommer att uppskatta, även om det är relativt enkelt. Den stora vinsten för framtida köpare handlar snarare om att installationer och utrustning redan finns gjorda, som t.ex. solceller eller laddbox – något som kommer att höja värdet på fastigheten.

Av: Robin Palmgren, Sverigechef på Wallbox

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>