Hem FINANSRÖST Ny rapport: Ta bort det skatterättsliga företrädaransvaret!

Ny rapport: Ta bort det skatterättsliga företrädaransvaret!

Publicerat av: Redaktionen

Företagare tar risker och det händer att de misslyckas. Samtidigt är företagande viktigt för Sveriges välstånd. Konsekvenserna av ett misslyckande får inte vara alltför brutala – det måste vara möjligt för en företagare att få en andra chans.

Ny rapport: Ta bort det skatterättsliga företrädaransvaret! 3I en ny rapport från Entreprenörskapsforum föreslår Roger Persson Österman, professor Stockholms universitet, att företrädaransvaret för skatter, i dess nuvarande utformning, bör tas bort.

Aktiebolag och ekonomiska föreningar omfattas av en princip om s k begränsat ansvar. Det betyder att ägarna till bolagen inte är personligen ansvariga för skulderna. Principen anses mycket viktig och möjliggör ett rimligt risktagande och en effektiv kapitalbildning.

– Så är inte fallet vad gäller personligt ansvar för ett bolags skatteskulder. Ansvaret för skatteskulder är betydligt strängare än för andra skulder, säger Roger Persson Österman.

Om ett bolag saknar medel att betala skatten måste i princip bolagets företrädare omgående avveckla bolaget. Om det inte sker på förfallodagen riskerar företrädaren att personligt ansvar bedöms som en rimlig följd.

Författaren ger incitament till fler nya och sysselsättningsskapande företag. Bl a genom:

  • Att tidpunkten för inbetalning av personalskatter (källskatt på lön och arbetsgivaravgifter) flyttas mycket nära löneutbetalningstillfället. Förändringen minskar behovet av ansvarsregler.
  • Att Skatteverkets mandat att bevilja anstånd med skatteinbetalning ska öka. Bolag med likviditetsproblem bör ges positiva incitament, s k ”nudges”, till att ta tag i problemen.
  • Den formella rättssäkerheten för skattebetalaren bör stärkas genom att en tidsbegränsad villkorad rättighet till anstånd med skatteinbetalning införs.
  • Ett straff för skatteinbetalningsbrott/skatteborgenärsbrott införs för de företrädare som agerar allvarligt klandervärt. Det straff som kan komma ifråga ska endast träffa de företrädare som har agerat klandervärt i genuin mening.
  • Ett generellt ekonomiskt ansvar för skatteskada ska aktualiseras för den som begår skatteinbetalningsbrott/skatteborgenärsbrott och/eller andra typer av skattebrott. Ett sådant ansvar saknas idag varför skattebrottslingar kan få behålla vinsten av sitt brott. Det måste ändras.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>