Hem Efter Jobbet Lånens utveckling

Lånens utveckling

Publicerat av: Redaktionen

En mätning från Statistiska centralbyrån som gjordes i november 2019 visar att hushållens lån hos olika finansinstitut har ökat med 22 miljarder kronor jämfört med föregående månad.

Lånens utveckling 3Det visade sig också att hushållens lån har ökat med 199 miljarder kronor jämfört med november 2018. Av detta är 82 % bostadslån och just dessa lån hade en årlig tillväxttakt på 4,9 procent i november 2019.

Konsumtionslån hade en tillväxttakt på 8,2 % under samma period, och det var en ökning med 1,0 procentenheter sedan föregående månad. Totalt uppgick hushållens lån till 4 190 miljarder kronor i november 2019 och det är en ökning med 22 miljarder jämfört med samma månad året innan.

Hur söks det på nätet?

Enligt verktyget Keywordtool är sökordet “Låna pengar” den fras som svenskarna använder mest när de söker efter information om lån på nätet. I snitt görs det 27 100 sökningar per månad. Maj är den månad då flest sökningar görs och siffran stiger då till 33 100 sökningar. Förmodligen har ökningen ett samband med bostadsmarknaden eftersom maj är en månad med många objekt till salu.

Lånens utveckling 4

”Låna pengar”

Sökordet “Samla lån” är ett populärt sökord under januari månad med 6 600 sökningar jämfört med snittet på 5 400 per månad. Antalet sökningar på “Samla lån” har också ökat sedan 2018 medan “Låna pengar” ligger på ungefär samma nivå.

Lånens utveckling 5

”Samla lån”

Sökordet “Snabblån utan UC” har flest sökningar i januari med 4 400 sökningar och minst under september månad. Antalet sökningar i snitt ligger på 2 900. Januari har ju sedan länge etablerats som årets fattigaste månad och det kanske är en förklaring till trafikökningen då många har det sämre ekonomiskt.

Lånens utveckling 6

”Snabblån utan UC”

Olika typer av lån

Den största andelen av lån hos befolkningen är alltså bostadslån. Det är en typ av lån där du sätter ditt bostad som säkerhet till långivaren och därför oftast kan få en ganska låg ränta. Dessa lån tas vanligtvis hos större banker och långivare. En annan typ av lån är konsumtionslån. Här finns det lite olika varianter och räntan kan variera kraftigt. Tar du ett billån där du sätter din bil som pant kan du få en hyfsad ränta. Tar du däremot ett konsumtionslån eller ett så kallat snabblån (”SMS-lån”) som sker helt utan säkerhet får du däremot räkna med att din ränta kommer att stiga rätt rejält.

För- och nackdelar med olika lån

Ett lån bör aldrig ske ogenomtänkt, oavsett vilket lån det är. Ett bostadslån är i princip en nödvändighet för de flesta för att kunna köpa en bostad, men kan vara kostsamt om det är för högt. Ett lån utan säkerhet kommer ofta bli ganska dyrt i längden på grund av hög ränta, men kan ibland vara nödvändigt vid oförutsedda händelser. Det finns möjlighet att ta ett snabblån utan UC, vilket innebär att om du vill ta ett annat lån i framtiden kommer inte din kreditvärdighet ha påverkats av det lånet. Det är bra att jämföra olika snabblån för att se var du får bäst ränta samt att se till att betala av lånet snabbt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>