Efter att regeringens så kallade omsättningsstöd nu varit aktivt i en dryg vecka, kan vi konstatera att även detta stöd fungerar dåligt.
Det ser bra ut vid första anblick, men vid närmare titt så upptäcker företag efter företag att stödet är klent eller ingen hjälp alls. Regeringen och även företagarorganisationer har börjat fokusera på omstart efter krisen istället för att stötta under krisen. Problemet är att vi är mitt i krisen och någon omstart kan vi ännu inte skönja, även om vi alla hoppas att allt skall vara som vanligt igen efter semestern. De flesta nyktra inser dock att det bara är en dröm eller förhoppning. Krisen kommer sannolikt att vara en lång bit in på hösten och kanske längre ändå.
De stöd som fungerat och faktiskt hjälpt många företag är korttidspermittering (gäller 6 mån kan förlängas ytterligare 3 mån tar oss till mitten av december) och sänkt arbetsgivaavgift som nu tas bort från och med den 1 juli. 70 procent av Företagarförbundets medlemmar säger i en enkät att dessa båda har hjälpt dem i krisen.
Men de andra 30 procenten? Alla de enskilda firmor som inte får lov att permittera? Alla enskilda firmor som regeringen tvingar sätta sina företag i vila för att få tillgång till A-kassa? De får alltså inte ta de jobb som kommer in utan skall vända sig med mössan i hand till A-kassan istället. Här skjuts stora samhällsvärden sönder av ett stelbent regelverk kombinerat med politikers rädsla för att systemet skall missbrukas. Alla andra stöd fastnar på krångliga villkor. Tex. ”bedömning av företags livskraft efter krisen” eller för kort återbetalningstid! 70 procent av småföretagarna uppger i en enkät från Företagarförbundet att de hittills inte ha haft någon nytta alls av annat än sänkt arbetsgivaravgift och korttidsjobben. Sammantaget verkar det som om regeringen vill att det skall se ut som om politikerna hjälper till, men samtidigt saknas den reella ekonomiska viljan. Utöver detta så finns det en risk att svenska skattebetalare kommer att få framtida pålagor nu när EU skall bilda en återstartsfond på 8000 miljarder där 60% skall gå som bidrag till sydeuropa. Det är inte en valrörelse det här, där man skall vinna politiska poäng, det är ett land som skall räddas. Det måste vara slut på det spelet nu! Det är på allvar därute för hundratusentals arbetstagare, företag och människor.
Sverige har tillsammans med Holland, Danmark och Österrike varit motståndare till att rena bidrag betalas ut från en nybildad gigantisk stödfond i EU på 8000 miljarder. Sverige har istället propagerat för en låne-modell, med återbetalning inom två år. Ganska snäv återbetalningstid här på samma sätt som ”lånerbjudanden” till svenska företag. Österrike och Danmark vacklar nu och Sverige och Holland står närmast ensamma med sitt motstånd. Dags att vara konstruktiva. Sverige kan med fördel presentera den modell för utlåning med säkerhet till företag inom EU mot preferensaktie som Företagarförbundet föreslagit regeringen. En modell med schysta villkor för företagen som ger dem chans att klara krisen, behålla jobben, investera i framtiden och återbetala på sina villkor.
Preferensaktielån är ett lån med fem viktiga egenskaper:
- Låg personlig risk för företagaren – annars är konkursen ett säkrare alternativ, ingen vill riskera hem och familj
- Låg kostnad
- Lång återbetalningstid – En självklarhet
- Förtur på framtida vinster för långivaren, staten och skattebetalarna
- Transparent digitalt som gör att man verkligen kan se att pengarna når företagen
Så funkar det:
- Företaget får tillgång till pengar via ett preferensaktielån. (Motsvarande 10 års inbetalda allmänna löneavgifter).
- Långivaren har en preferensaktie som säkerhet i företaget (blir delägare utan rösträtt)
- Preferensaktien ger långivaren förtur på 70% av framtida vinster tills stödet är återbetalt och preferensaktien återköpt.
Med en företagares envishet upprepar vi:
Skapa ett Preferensaktielån som ger hopp om framtiden för både jobb och företag
Aktivera de över 400 miljarder som Riksbanken lovade till utlåning. Sätt dessa pengar i arbetet på riktigt istället för att enbart symbolisera politik. Företagen har betalt in mer än 1600 miljarder till de ”välfyllda ladorna” genom den allmänna löneavgiften under de senaste 10 åren. Dessa pengar är företagens och arbetstagarnas pengar och bör nu användas för att hjälpa dem att behålla jobben, företagen, innovationerna och inte minst en tro på framtiden.
Tillsammans lyckas vi
Ministrar som ännu inte tagit ledigt från krisen! – Vi finns här för dialog, vi finns här för att ge er konkreta förslag, vi finns här för att stödja Regeringen i denna kris.