Dramatisk ökning av vd-bedrägerier – 1000% fler anmälningar på ett år i Sverige

Enligt en kartläggning av Inyett, som arbetar med säkra affärer och kontroll av betalningar och leverantörer, har vd-bedrägerier ökat i Sverige.

Dramatisk ökning av vd-bedrägerier – 1000% fler anmälningar på ett år i Sverige 1
Jone Sølvik, vd på Inyett

Från 80 ärenden år 2015 till över 800 registrerade till och med november år 2016.

Ungefär 20% av bedrägerierna fullbordas och den vanligaste summan för en anmälning är cirka 350 000 kr. Det har dock påträffats bedrägerier på tiotals miljoner kronor vid enskilda ärenden.

Kartläggningen har skett med hjälp av underlag från Nationellt bedrägericenter. Sverige är det land i Skandinavien där flest ärenden har anmälts men en ökning sker även runt om i Europa och vd-bedrägerier ökar i väldigt många länder.

– Ökningen är alarmerande och tyvärr finns det stor risk att siffrorna ökar i framtiden. Bedragarna är smarta och mycket innovativa. Det räcker inte bara med att göra kreditupplysningar eller söka information på nätet när man hanterar många anställda. Om företag hade haft en tydlig fördelning och bättre kontroll på sina utgående betalningar hade den här typen av problem kunna minska betydligt, säger Jone Sølvik, vd på Inyett.

Ett vd-bedrägeri innebär att bedragare utger sig för att vara företagets vd. Den vanligaste formen av kontakt sker när den falska vd:n skickar ett mejl, som ser ut som att avsändaren är vd:n, till en annan person på företaget och ber denne göra en överföring på en stor summa pengar till ett konto. Summorna nämns oftast i euro, pund eller dollar och ofta är bedragaren medveten om att vd:n är bortrest och kontakt tas då. Det rör sig ofta om mycket stora belopp som snabbt ska överföras.

– Detta är ofta en konsekvens av att för många personer i företagen har inköpsrättigheter. Det går helt enkelt inte att samla alla leverantörer och fakturor på en plats för att öka kontroll och minimera risk utan automatiserad kontroll, säger Jone Sølvik, vd på Inyett.

Inyetts digitala tjänst skapar säkra affärer och ökar lönsamhet, och avslöjar bedrägerier och felaktigheter i bolags och organisationers ekonomi. Johan Henckel fick idén år 2009 när han läste i tidningen om en kvinna som reste till Söderhavet för kommunpengar, som kommunen inte kunde kräva tillbaka. Vid denna tidpunkt fanns inget smart och automatiserat system för att stoppa detta. Så föddes affärsidén om säkra betalningar och affärer.

Tankarna blev startskottet till företaget Inyett, som genom sina digitala tjänster snabbt verifierar om bolag utsätts för ekonomiska bedrägerier. På två veckor hade bolaget 30 kunder