Hur kan BIM to Field öka produktiviteten på arbetsplatsen
Hem FASTIGHETER Hur kan BIM to Field öka produktiviteten på arbetsplatsen

Hur kan BIM to Field öka produktiviteten på arbetsplatsen

Publicerat av: Redaktionen

Hilti unik om att ta fullt grepp om digital optimering och Hälsa & Säkerhet genom BIM.

Digital optimering är ett hett ämne inom byggbranschen och det är ingen överraskning att BIM har blivit branschstandard för medelstora till stora projekt. 

Det finns uppenbara fördelar med BIM i projekterings-, konstruktions- och driftsfasen, men det är i ”BIM to Field”-arbetsflödet som det blir extra tydligt hur ett byggföretag kan påverka och minska hälso- och säkerhetsrisker, öka produktiviteten och förbättra noggrannheten.

Hur kan BIM to Field öka produktiviteten på arbetsplatsen?

Genom att skapa en digital kopia av en byggplats kan företag planera exakt var de behöver borra i förväg och slippa fatta snabba beslut på plats eller riskera kollisioner som kan orsaka förseningar. Detta underlättas ytterligare med BIM-aktiverad utrustning som Hilti Jaibot och utsättningsverktyget PLT 300. Jaibot, en halvautonom mobil robot för takborrning, använder data från BIM-modellen för att positionera sig korrekt innan borrning och sedan markera hålen enligt branschpraxis. Detta minimerar inte bara tiden det tar att hitta rätt borrplacering utan är också tre gånger snabbare än manuell hantering – vilket således ökar produktiviteten avsevärt om du ska borra tusentals hål.

Avancerade layoutverktyg kan också läsa dina BIM-filer med hjälp av en inbyggd laser för att lokalisera punkter från den digitala modellen på den fysiska byggplatsen. Hilti PLT 300 fungerar till exempel som en fjärrstyrd totalstation som vägleder Jaibot till rätt plats, men kan även användas fristående för utsättning av upp till 500 punkter per dag med bara en medarbetare. Det är ett jättekliv jämfört med traditionella metoder, där två erfarna arbetare är begränsade till 150 punkter per dag. Förutom att PLT 300 frigör personal till andra uppgifter är snabbheten i Hiltis lösning helt enkelt omöjligt för en människa att nå.

Förbättra precisionen med BIM to Field-verktyg och robotar

När bygget kan projekteras och planeras i förväg är det ingen överraskning att noggrannheten förbättras. Detta gäller särskilt när den digitala tvillingen tas med till arbetsplatsen via verktyg och robotar, vilket eliminerar risken för mänskliga fel. Jaibot och PLT 300 är utformade med precision i åtanke, eftersom de leds till exakt rätt position av BIM-data – vilket gör felberäkningar mindre sannolika. Jaibot tar detta ett steg längre med sin märkningsfunktion som låter varje yrkeskår veta vilka hål som är deras, vilket eliminerar all förvirring på plats. Noggrannhet sparar inte bara byggföretagen tid utan sparar också kostnader för korrigering av eventuella misstag – vilket understryker vikten av att göra rätt från början.

Minska säkerhetsriskerna genom att digitalisera byggplatsen

Hur kan BIM to Field öka produktiviteten på arbetsplatsenBelastningsskador i byggbranschen är ett känt problem där bland annat muskel- och skelettskador kan stå som följd av arbete ovanför huvudhöjd. I el- och VVS-branscherna är det vanligt att arbeta över huvudhöjd och detta har hittills varit oundvikligt. Jaibot minskar dock belastningen på musklerna som uppstår vid borrning ovanför kroppen – vilket avlastar personalen från fysiskt krävande och repetitiva arbetsuppgifter. Detta är inte bara fördelaktigt för de anställda, utan sparar också stora summor i sjuklön och straffavgifter för missade deadlines.

Om en robot utför arbetet åt dig finns det heller ingen risk för farlig inandning av damm eller Hand Arm Vibration Syndrome (HAVS). Jaibot-robotarmen tar hand om vibrationerna medan det inbyggda dammutsugssystemet tar bort dammet innan det hinner nå ut i luften.

Genom att knyta den digitala tvillingen till byggplatsen via BIM till Field-arbetsflöden kan företag förvänta sig förbättringar i produktivitet, noggrannhet och hälsa och säkerhet – vilka alla är viktiga byggstenar för ett framgångsrikt projekt. BIM-aktiverad utrustning kompletterar detta erbjudande, förstärker vinsterna och driver företag in i denna nya era av digitalisering och automatisering inom byggbranschen.

I takt med att den digitala optimeringen tar allt större plats råder det ingen tvekan om att BIM-system har förmågan att förbättra arbetssätt. Faktum är att det är svårt att föreställa sig en framtid där dessa lösningar inte spelar någon avgörande roll, kommenterar Linda Larsson, Head of Engineering på Hilti.

 

Relaterade Artiklar