Formbook toppar listan över de mest utbredda skadliga koderna i Sverige
Hem Säkerhet Formbook toppar listan över de mest utbredda skadliga koderna

Formbook toppar listan över de mest utbredda skadliga koderna

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software Technologies släpper nu sin rapport över utvecklingen inom cybersäkerhetshot för december 2021.

Formbook var även i december den mest utbredda skadliga koden i Sverige och påverkade nästan 3 procent av verksamheterna, vilket är en nedgång från november.

Formbook är en så kallad ”infostealer” som samlar in information från webbläsare, tar skärmdumpar och registrerar tangentbordsinmatningar. Den kan också ladda ner och köra olika filer. Formbook är utformad för att undvika att bli upptäckt och sprids vanligtvis via nätfiskemejl och olika typer av bilagor. Formbook riktar främst in sig mot WindowsOS. Det bästa sättet att skydda sig från infektioner är att anställda är uppmärksamma och kritiska mot alla typer av e-post som verkar konstiga eller kommer från okända avsändare.

Formbook toppar listan över de mest utbredda skadliga koderna i SverigePå andra plats i Sverige kommer Trickbot, en modulär botnet- och banktrojan som ständigt uppdateras med nya funktioner och distributionsvektorer, vilket gör den till en flexibel och anpassningsbar skadlig kod som kan distribueras som en del av flerfunktionskampanjer. Globalt var Trickbot den mest utbredda skadliga koden under december.

Under den gångna månaden fick också sårbarheten i Apache Log4j stor uppmärksamhet, då den påverkade nästan 50 procent av verksamheterna globalt.

-Sårbarheten i Log4j kommer vi att få leva med under lång tid, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software. Cyberkriminella kommer att kunna utnyttja sårbarheten för att kunna köra skadlig kod på komprometterade servrar. Fram till nu har de flesta attackerna fokuserat på utvinning av kryptovaluta, men det finns tecken på att sårbarheten också börjat utnyttjas för mer avancerade intrång och aktiviteter.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>