Försenade betalningar vanligare från storföretag i augusti
Hem IT-Finans TrenderBetalningslösning Försenade betalningar är vanligare från storföretag i augusti

Försenade betalningar är vanligare från storföretag i augusti

Publicerat av: Redaktionen

Fintechbolaget Invoiers Betaltidsindex visar att augusti är den månad när större företag i ännu högre utsträckning är sena med sina betalningar.

I genomsnitt betalas varje faktura från storföretag i Sverige under augusti månad 3,5 dagar sent, något som kan få stora negativa effekter för små- och medelstora företag med storföretag som kunder.

Trenden återkommer årligen sedan 2016, när indexet börjar mäta.

Större företag, med över 250 anställda, är konstant sena med sina betalningar under årets alla månader. Men i augusti varje år ökar förseningen ytterligare, relativt med 143% mot det årliga genomsnittet, visar Betaltidsindex. Indexet kartlägger löpande svenska företags betalningsförmåga, avtalad respektive faktisk. Det baseras på mer än 45 000 företag och över 1,5 miljoner fakturor mellan svenska företag.

Försenade betalningar vanligare från storföretag i augusti

Invoiers Betaltidsindex hjälper företagare att identifiera vilka typer av bolag som betalar i tid och vilka som är sena

– Vi har tagit fram Betaltidsindex just för att kunna stärka småföretagaren i dialogen med större kunder som gärna vill ha långa betalningsvillkor. Här kan man se vilka typer av företag och branscher som är bra eller mindre bra på att betala i tid och det har man ju då möjlighet att ta höjd för redan i förhandlingen, säger Fredrik Mistander, VD och medgrundare till Invoier

Det har länge varit ett känt problem att större företag i praktiken använder mindre företag som finansiärer genom mycket långa betalningsvillkor och försenade betalningar.

För de mindre bolagen skapar detta inte sällan allvarliga likviditetsproblem som kan hindra både tillväxt och nya arbetstillfällen.

Denna ojämna konkurrenssituation låg till grund för en ny lagstiftning, vilken infördes 1 mars 2022. Den nya lagen ställer krav på rapportering av betaltider, både avtalade och faktiska, från företag med minst 250 anställda. All inrapporterad data ska sedan göras tillgänglig för allmänheten genom en publik databas.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>