Ny undersökning visar på förtroendeproblem hos EU-anställda som lagrar eller delar arbetsrelaterad information i molnet.
En ledande leverantör av avancerade websäkerhetslösningar för globala företag och myndigheter, avslöjar idag resultaten från en online-undersökning utförd av YouGov, där man frågat ut 3 130 arbetstagare i olika industrier runtom i Storbritannien, Frankrike och Tyskland.
Inför förra veckans ’Brexit’-omröstning studerade undersökningen närmare arbetstagares förtroende för nationer innan och- utanför EU när det kommer till att lagra arbetsrelaterad information i tjänster såsom Gmail, Dropbox och Box. Resultaten indikerar att europeiska arbetare föredrar att ha deras europeiska grannar som beskyddare av data framför länder utanför EU.
De som svarat från Storbritannien, Frankrike och Tyskland blev frågade om vilka länder de litade på gällande att lagra information på ett säkert sätt i molnet.
Med omröstningen om ’Brexit’ förra veckan, samt att GDPR (General Data Protection Regulations) börjar gälla den 25 maj 2018, är frågan om var data är lagrat en het diskussion för de organisationer som försörjer den halva miljarden medborgare som är bosatta i EU.
Undersökningen avslöjar att 46% av de tillfrågade arbetstagarna skulle förlita sig på ett EU-land att hantera deras arbetsdata, jämfört med 18% som väljer att lita på ett icke-EU land.
Över en tredjedel, närmare 36%, svarade att de inte förlitar sig på något speciellt land när det kommer till att på ett säkert sätt lagra deras data i molnet. Viktiga resultat och fynd i undersökningen innefattar:
Millenniegenerationen driver på molnanvändning
Resultat visar att 53% av arbetstagarna som blivit tillfrågade i Storbritannien, Tyskland och Frankrike använder molnet på jobbet. Frankrike har den högsta andelen av molnanvändning (64%), högre än både Storbritannien (49%) och Tyskland (47%). Molnanvändning på jobbet drivs på av millenniegenerationen: 63% av de 18-24-åringar som blivit tillfrågade använder sig av molnapplikationer på arbetsplatsen, jämfört med 59% av 25-34-åringarna, 55% av 35-44-åringarna, 48% av de mellan 45-54 och 47% av dem som är 55+.
Yngre anställda har högre förtroende
Undersökningen visar att yngre anställda har högre förtroende för länder inom EU när det kommer till att lagra information i molnet, vilket stärker fynden från andra undersökningar som hävdar att yngre människor är mer benägna att rösta för ”stanna” i Brexit-omröstningen.
Gruppen 18-24 år var dem som hade mest förtroende för EU-länder (55%), medans arbetare i åldersgruppen 55+ förlitade sig på EU-länder minst (36%). Äldre arbetare (55+) har mindre förtroende generellt, där 47% anger att de lite litar på något särskilt land gällande att hantera och spara deras molndata, jämfört med 24% av 18-24-åringarna.
Tillfrågade från Storbritannien föredrar EU som plats för att lagra data
För somliga är tillförlitligheten låg när det kommer till att lagra molndata på ett säkert sätt, vare sig det är i EU eller någon annanstans.
- Nästan dubbelt så många arbetstagare i Storbritannien skulle lita på ett EU-land för att lagra sin data (40%), jämfört med länder utanför EU (22%).
- Sanningen är att antalet av de britter som blivit tillfrågade och säger sig lita på ett EU-land (40%), var högre än de som skulle lita på Storbritannien (38%), när det kommer till att lagra data i molnet.
- Av EU-länderna som man frågat om i undersökningen hade Tyskland högst poäng, där 26% av den totala andelen tillfrågade uppskattade att deras information hade hemvist där, följt av Frankrike (21%) och Storbritannien (20%).
- I andra änden av spektret, EU-landet som är rankat lägst i undersökningen, var Spanien där endast 6% av de utfrågade förlitade sig på att kunna lagra sin data säkert.
- Utöver deras egen nation litar britter mer på Tyskland (18%) och Sverige (18%) än något annat land.
Tyskar är dem som litar på andra EU-länder minst
- Fler tyskar svarade att de litar på sitt eget land mer än någon annan (43%), följt av Sverige (14%). De svar tyskar gett tyder på att den lägsta nivån av trovärdighet finns hos både Storbritannien (7%) och Spanien (3%).
- Arbetstagare i Frankrike är också nöjda med att hålla sin data inom landsgränserna (45%), följt av Tyskland (16%) och Sverige (14%).
Misstro för USA avslöjad
Undersökningen avslöjade att majoriteten av EU-arbetarna som frågats ut inte litar på USA gällande att lagra data, vilket tyder på att valet från EU-domstolen att slå ned mot Safe Harbor-avtalet är backat av europeiska medborgare.
- Endast 9 % av de svarande skulle känna sig säkra med att lagra sina arbetsdata i USA.
- Fler britter som undersökts skulle förlita sig på USA (13%) i jämförelse med de undersökta i Frankrike och Tyskland. USAs trovärdighet hos tyskarna är nere på 3%.
- Om vi går utanför EU är det endast den minsta andelen svarande i undersökningen som skulle förlita sig på att lagra information i Kina (1%), tillsammans med Sydafrika (2%), Ryssland (2%), och Brasilien (2%) där endast en minoritet av de tillfrågade litar på att man säkert kan lagra data.
Robert Arandjelovic, chef för produktmarknadsföring EMEA, Blue Coat Systems säger: “EU-landskapet för reglering i EU kommer att drastiskt förändras med introduktionen av GDPR (General Data Protection Regulation)-lagstiftningen. Den här undersökningen understryker nivån av misstro för länder utanför EU. Svarande föredrar att hålla sin data innanför EUs gränser, och stödjer den nya europeiska dataskyddslagstiftningen. Mer bekymmersamt är att nästan hälften av de svarande skulle förlita sig på vilket land som helst för att lagra sin data, vilket tyder på att alldeles för många anställda helt enkelt inte visar tillräckligt mycket uppmärksamhet om var deras arbetsdata är lagrad. Detta skapar en risk för företag, även när anställda inte intresserar sig för vem som värdland för deras data.