IT-säkerhet 2023 handlar om att få ihop alla pusselbitar
Hem SÄKERHET IT-säkerhet idag handlar om att få ihop alla pusselbitar

IT-säkerhet idag handlar om att få ihop alla pusselbitar

Publicerat av: Redaktionen

I många företag, särskilt större organisationer, finns det en i dag en brokig flora av tjänster och produkter som ska hantera IT-säkerheten.

Det handlar om lösningar från olika leverantörer som dessutom tillkommit i olika skeden och införts för att möta hot som hela tiden förändras.

Nu ökar intresset för IT-säkerhet där alla utspridda pusselbitar passar bättre med varandra.

– I många företag bygger IT-säkerheten på så många olika komponenter och lösningar att det är omöjligt att överblicka helheten. Dessutom blir attackerna alltmer avancerade samtidigt som IT-säkerhetsexperter är en global bristvara, säger Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos.

Det är oftast svårt att integrera säkerhetslösningar och inte sällan finns en inlåsningseffekt som gör det väldigt krångligt att byta leverantör. På samma gång har hotbilden och angreppen blivit alltmer komplexa. Det är exempelvis vanligt att man attackerar flera olika punkter samtidigt som angriparna gärna förflyttar sig i sidled för att undgå upptäckt.

Attacker på steroider behöver mötas med sammanhållen lösning
IT-säkerhet 2023 handlar om att få ihop alla pusselbitar– Man kan säga att många av dagens cyberattacker går på steroider. Individerna bakom angreppen är ofta mycket skickliga opportunister som hela tiden finner nya vägar in i företagens nätverk. AI och legitima verktyg för fjärråtkomst (RDP) är bara ett par exempel på verktyg som blivit ett gissel i händerna på cyberkriminella. Hotbilden gör att man måste kunna hantera enorma datamängder på ett enhetligt sätt och arbeta med ett mer proaktivt försvar, fortsätter Per Söderqvist.

För att möta utvecklingen satsar företagen på nya tjänster som XDR (Extended Detection and Response). De skyddar inte bara enskilda arbetsstationer, nätverk, servrar, mobila enheter och e-post utan ger en heltäckande realtidsbild av säkerhetsläget. För användarna blir IT-säkerheten mindre komplex och samtidigt får man nya möjligheter att minska kostnaderna och höja säkerheten.

– Det är få företag som vill och kan köpa nytt innan man har sett vad som går att göra med de lösningar och produkter som redan finns i huset. Möjligheterna att kunna integrera och vid behov byta ut valda delar är särskilt avgörande i större företag. Med XDR får dessa företag en helhetslösning som ger ett mycket kvalificerat skydd. Dessutom är det kostnadseffektivt genom att vara enkelt att konfigurera, hantera och underhålla, avslutar Per Söderqvist.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>