Det är dags för CFO:er att sätta sig in i automatisering och digitalisering
Hem Krönika Det är dags för ekonomichefer att sätta sig in i automatisering och digitalisering

Det är dags för ekonomichefer att sätta sig in i automatisering och digitalisering

Publicerat av: Redaktionen

Många ekonomichefer har fullt upp just nu med att hantera årsbokslutet för kalenderåret 2021.

Det är inte bara en väldigt hektisk tid utan också stressande för att få årsredovisningen att smidigt gå igenom revisionsprocessen.

Att utnyttja automatisering och digitala verktyg i en större utsträckning i detta arbete kan ge många fördelar för årsbokslutsprocessen. Så varför upplevs det som så svårt att digitalisera och automatisera arbetet på en ekonomiavdelning?

Många ekonomichefer är faktiskt utsedda till att leda sitt företags digitalisering. Mellan 2016 och 2021 har exempelvis andelen ekonomichefer som uppger att de ansvarar för företagets digitala initiativ mer än tredubblats, från 9 till 31 procent, enligt en undersökning från McKinsey.

Trots att det digitala uppdraget har vuxit så har ekonomichefer problem med att digitalisera sin egen kärnverksamhet. Studier från FSN visar att endast 13 procent av ekonomifunktionerna anser att de har utnyttjat automationsmöjligheter till fullo, 47 procent säger att de kan göra mer och en tredjedel medger att de kan göra mycket mer.

För en tid sedan genomförde vi på Trintech en global undersökning bland ekonomifunktioner på närmare 200 företag. Där framkom att 27 procent av verksamheterna har stora utmaningar med att hantera sitt årsbokslut.

Bristen på digitalisering och automatisering tyder på att många ekonomifunktioner har fastnat i ett kalkylbladsdödläge. Kalkylblad saknar inte bara förmågan att ge en överblick av processen i realtid. De ger heller inga möjligheter att övervaka hela R2R-processen och hantera den på ett samlat sätt för att genomföra årsbokslutet.

Studier har också visat att 88 procent av alla kalkylblad innehåller något slags fel. Och alltför ofta är verksamheter inte ens medvetna om dessa fel – förrän det är för sent. Detta kommer sig ofta av att kalkylblad kopieras och återanvänds. Många fel kan också hänföras till felaktiga makron, som inte testats tillräckligt noga eller där funktionerna inte har dokumenterats på rätt sätt.

Det nuvarande arbetssättet gör det svårt att spåra arbetsflöden, undantag, KPI:er, uppgifter och frågeställningar. I slutändan kan detta leda till att förtroendet för de finansiella rapporterna sjunker.

Det är dags för CFO:er att sätta sig in i automatisering och digitalisering

Lars Owe Berge Nyland

Det finns en ineffektivitet hos många ekonomifunktioner som främst kommer sig av mängden manuella processer och bristen på effektiva och digital verktyg. Trintech har identifierat att många verksamheter kan öka sin noggrannhet genom att automatisera delar av årsbokslutsprocessen samtidigt som de kan korta tiden för processen med upp till 50 procent. Det borde vara en tillräcklig anledning att automatisera årsbokslutet för att säkerställa ett mer korrekt resultat, färre fel och därmed sänka kostnaderna för fel i revisionsprocessen.

Lars Owe Berge Nyland är Managing Director för Europa på Trintech.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>