IT-säkerhetsföretaget Check Point har precis släppt sin senaste rapport över skadliga koder för september.
I rapporten varnar Check Points forskarteam för att botnetet Emotet har börjat sprida flera nya spamkampanjer igen, efter att ha varit vilande i tre månader. I september var Emotet den femte vanligaste skadliga koden globalt. I Sverige stod Emotet för 4,5 procent av hoten jämfört med 5,3 procent som var det globala genomsnittet.
Vissa av Emotets spamkampanjer innehåller en länk där mottagaren laddar ner en skadlig Word-fil, medan andra innehåller ett skadligt dokument. När filen öppnas aktiveras ett makro i dokumentet, som sedan installerar Emotets skadliga programvara på offrets dator.
– Det är inte helt klarlagt varför Emotet varit vilande i tre månader, men vi kan anta att utvecklarna arbetat på att uppdatera funktionerna i den skadliga koden, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point. Det är viktigt att verksamheter informerar sina anställda om riskerna med phishing och att öppna e-postbilagor eller klicka på länkar som inte kommer från betrodda källor.
I rapporten framkommer också att den vanligaste skadliga koden i Sverige under september var Trickbot, som hade nästan dubbelt så stor utbredning i Sverige som globalt.
Trickbot har främst drabbat banker. Även Cryptoloot, en skadlig kod som används för utvinning av kryptovaluta, var avsevärt vanligare i Sverige än i resten av världen.
Topplistan baseras på ThreatCloud World Cyber Threat Map, som drivs av Check Point, och är världens största samarbetsnätverk för att bekämpa it-brottslighet. Databasen innehåller över 250 miljoner adresser och spårar i realtid var och hur cyberattacker sker världen över.