Finfluencers – Kan man lita på deras råd eller är det bara nonsens
Hem TEKNIK Finfluencers – Kan man lita på deras råd eller är det bara nonsens

Finfluencers – Kan man lita på deras råd eller är det bara nonsens

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler influencers har börjat dela med sig av så kallade finansiella råd och heta tips för att hjälpa personer som följer dem att tjäna snabba pengar eller investera i specifika värdepapper eller plattformar.

Men går det verkligen att lita på tips och råd från dessa “finfluencers” eller är det bara ännu en version av de många falska mirakellösningar som har marknadsförts till allmänheten genom århundraden?

Allt fler influencers har börjat dela med sig av så kallade finansiella råd och heta tips för att hjälpa personer som följer dem att tjäna snabba pengar eller investera i specifika värdepapper eller plattformar. Men går det verkligen att lita på tips och råd från dessa “finfluencers” eller är det bara ännu en version av de många falska mirakellösningar som har marknadsförts till allmänheten genom århundraden?

Pengar och säkerhet på nätet med ett svenskt VPN

Finfluencers – Kan man lita på deras råd eller är det bara nonsensInnan vi går igenom vad en finfluencer är och huruvida du kan lita på dem är det viktigt att först prata om säkerhet. Oavsett om du köper och säljer aktier på en onlineplattform eller skickar pengar till dina vänner och familj är det bra att använda ett svenskt VPN för att kryptera din uppkoppling till internet. Med ett VPN skyddas din identitet på nätet, din anslutning är säkrare och du kan även använda ditt VPN för att komma åt innehåll på internet.

Vad är en finfluencer?

Influencers har under de senaste åren blivit en av de vanligaste verktygen som företag och varumärken använder för att sprida sitt budskap eller sälja sina produkter. Dessa influencers säljer in produkter och tjänster som till exempel en svensk VPN-tjänst till sina följare och får sedan provision eller en klumpsumma från företaget som står bakom det som säljs.

Dessa influencers brukar ofta ha en stor skara följare som lyssnar på dem och köper de modeprodukter, elektronik och andra saker som de rekommenderar, utan att tänka på att personen som marknadsför sakerna får betalt för att göra det.

Men idag finns en ny typ av influencer – Finfluencers. Dessa nya influencers säljer inte in skor och hörlurar till sina följare, utan delar istället med sig av finansiella tips och råd. I dagens mediafokuserade värld vill många inte längre lägga ner tid på att undersöka om en investering är värd riskerna, utan väljer istället att lyssna på dessa finfluencers råd och spenderar sina egna sparade pengar på vad en person på internet rekommenderar.

TikTok, YouTube och Instagram är fulla av finfluencers som vill att du ska investera i de specifika områden som de rekommenderar. En del av dessa personer jobbar inom finanssektorn och har konkreta råd som är nyttiga för alla. Andra är bara unga influencers som delar med sig av rykten eller helt påhittad information.

Kan du lita på finfluencers råd?

Eftersom dessa finfluencers kan ha alla möjliga bakgrunder och ha väldigt stor koll på finansmarknaden eller tvärtom inte ha någon egentlig koll alls, är det alltid bra att dubbelkolla allt som sägs innan du investerar dina pengar i något. Många av de mest populära finfluencersarna har studerat ekonomi och jobbar med investeringar och delar med sig av riktiga tips som kan hjälpa dig att investera smartare.

Men använd sunt förnuft när någon på en sociala medieplattform försöker övertala sina följare att de kan tjäna miljontals kronor på kort tid eller hittar på siffror som enkelt går att motbevisa med en Google-sökning. Ta allt som sägs med en nypa salt, och kom ihåg att de mest storartade påståendena nästan aldrig är sanna.

Exempel på finfluencer-bluffar

Det kan vara relativt enkelt att upptäcka de mindre pålitliga finfluencer-inläggen på sociala medier. Ett vanligt knep många använder är att lägga upp en video som visar hur de började med knappt några resurser alls och inom en viss tid har tjänat så mycket att de inte behöver jobba längre. Ett annat knep är att visa “riktiga” skärmdumpar från sina bankkonton och sedan erbjuda investeringstips mot en summa pengar.

De personer som har vettiga tips att ge kommer inte att lova några vinster eller erbjuda snabba pengar, utan kommer istället att ge dig tips på hur du investerar långsiktigt och minimerar dina risker. Det kan vara enkelt att se vilka finfluencers som du kan lita på, det gäller bara att förstå att löften om snabba pengar aldrig är grundade i sanning.

Relaterade Artiklar