Hem Teknik Att investera i en tid med supersnabb teknologisk utveckling – så bör du tänka

Att investera i en tid med supersnabb teknologisk utveckling – så bör du tänka

Publicerat av: Redaktionen

Tech-bolagen är hetare än någonsin och det går inte en dag utan att vi ser rubriker om de senaste start up-bolagen och nya tekniska framsteg som revolutionerar marknaden.

I en tid där utvecklingen går framåt i ett högt tempo är utmaningarna ur en investeringssynpunkt många. Vad bör investerare tänka på och vilka är nyckeltrenderna att ta hänsyn till på denna mycket volatila marknad?

Givet den snabba teknologiska utvecklingen är det idag avgörande att tidigt hitta de bolag som besitter exceptionella tillväxtmöjligheter. För att lyckas med detta är nyckeln att leta efter bolag med ett starkt intellektuellt kapital, som Att investera i en tid med supersnabb teknologisk utveckling – så bör du tänka 3är verksamma inom en bransch med höga inträdeshinder för konkurrenter, har en stor målgrupp samt en utveckling där fundamentala nyckeltal förbättras.

När vi utvärderar tech-bolag skiljer sig bedömningen mellan branscher. Internet-bolag riktar sig i regel mot konsumenter och här finns tydliga skalfördelar. Detta är anledningen till att vi nu ser stora företag som totalt dominerar sin marknad och där nummer två och övriga utmanare på listan saknas. Det är exempelvis väldigt få som överväger någon annan tjänst än Google som sökmotor. Andra exempel är Amazon inom retail och Priceline inom resor.

Om vi istället utvärderar företag inom mjukvarubranschen har de spännande vinstmöjligheter men det råder inte samma skalfördelar då de oftare riktar sig mot business-to-business-kunder. Ett mjukvaruföretag kan hitta en relativ bred nisch men ändå ha en stark position. Autodesk har exempelvis inriktad sig på design och konstruktion medan Workday levererar en mjukvara för HR.

En tydlig trend som vi ser som fortsatt stark är Cloud computing. Cloud computing handlar om outsourcing av teknisk infrastruktur till tjänsteleverantörer med datacenter, såsom Amazon Web Services, Microsoft Azure Cloud Services och Alibabas Alicloud. Dessa tjänsters popularitet har gjort att hårdvarubolag som tidigare byggt enterprise-datacenter för sina kunder tappat mark ordentligt. Cloud förändrar även marknaden för mjukvaruleverantörerna eftersom de erbjuder kunder mjukvaror som prenumeration snarare än en engångskostnad.

Vi ser även en utveckling där industriell elektronik kommer ta sig in i allt fler branscher, bl.a. inom robotteknik, fordonsindustrin, läkemedelsindustrin etc. Ett exempel är Tesla som nu revolutionerar bilmarknaden.

IT-säkerhet, cyber security, är ett annat område där vi ser stark tillväxt. Att skydda företags nätverk från intrång och attacker får allt högre prioritet i takt med att attackerna ökar. Sist men inte minst får vi inte glömma AI. AI gör, och kommer fortsatt göra, företag och produkter ännu bättre.

Så, för att sammanfatta; vi ser en rad spännande trender och möjligheter bland tech-bolagen. Utvecklingen går väldigt snabbt framåt och för den som gör sin research och är tidigt ute finns stora möjligheter.

Josh Spencer, Portfolio Manager, T. Rowe Price.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>