Hem STARTUP ​Trots global pandemi – 2020 ett rekordår för nyföretagandet

​Trots global pandemi – 2020 ett rekordår för nyföretagandet

Publicerat av: Redaktionen

Under 2020 startades 73 500 företag i Sverige, en ökning med 14 procent jämfört med 2019 – trots coronapandemin.

​Trots global pandemi – 2020 ett rekordår för nyföretagandet 4Det har aldrig tidigare registrerats så många nya företag i landet, enligt Bolagsverkets statistik.

– Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag är det här en utveckling som bygger framtidstro, något jag tror vi alla längtar efter just nu. Sverige behöver fler företag för att klara sysselsättning och välfärd i framtiden, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

2020 blev ett rekordår sett till antalet registreringar av nya företag. Under året startades 73 500 företag i Sverige, en ökning med 14 procent jämfört med 2019. Så många nyregistreringar av företag har aldrig skett under ett enskilt år enligt Bolagsverkets statistik, som sträcker sig till 1984.

Av alla de som startade nya företag under 2020 valde så många som 78 procent att starta aktiebolag. Det är sannolikt en konsekvens av att kravet på aktiekapital i privata aktiebolag sänktes vid förra årsskiftet, från 50 000 till 25 000 kronor.

– Den som startar aktiebolag tenderar ofta att satsa mer seriöst och långsiktigt på sitt företagande. Det är hoppfullt att Sverige nu fått betydligt fler livskraftiga företag med enorm potential att skapa jobb och tillväxt, säger Boo Gunnarson.

Nyföretagandet ökar i samtliga län i Sverige. Störst är ökningen i Värmland, där antalet registreringar av nya företag var 28 procent fler under 2020 än 2019, följt av Jönköpings län och Västmanland, där nyföretagandet gick upp med 21 respektive 20 procent.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Samtidigt visar en färsk Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 32 procent, drömmer om ett eget företag. Bland yngre personer mellan 18 och 29 år vill varannan, 51 procent, bli egen företagare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>