Bygger ni er digitala strategi på verktyg eller en skalbar plattform
Hem Fastigheter Bygger ni er digitala strategi på verktyg eller en skalbar plattform

Bygger ni er digitala strategi på verktyg eller en skalbar plattform

Publicerat av: Redaktionen

Detta var den något retoriska titeln på Per-Erik Åstrands presentation under Dagens Industris seminarium om Property Technology.

Per-Erik Åstrand är affärsutvecklare på SoftwareONE, som levererar molnbaserad teknik och programvaror samt ger rådgivning inom digitalisering.

Fram till och med 1970-talet ritades allt på pappersritningar. När Auto-CAD lanserades 1982 för digital projektering i 2D ändrades alla förutsättningar. I dag använder vi 3D och arbetssätt enligt BIM. Men hur långt har vi egentligen kommit jämfört med det som har visat sig möjligt i andra samhällssektorer? Tar vi verkligen datadrivna beslut?

Nästan enbart Spot-lösningar

Utvecklingen av verktyg för bygg- och fastighetssektorn har varit explosionsartad.

– Vi har fått en mängd Spot-lösningar. De underlättar, men bygger samtidigt barriärer, menar Per-Erik Åstrand. Verktygen finns sida vid sida, horisontellt, och data blir fragmenterad.

Fler verktyg och API:er inte lösningen

En kartläggning hos ett företag med 1500 anställda visade att de använde 700 olika verktyg. En annan kartläggning bedömde att 63 procent av företagen byter verktyg i medeltal vartannat år. Konstruktörerna använder sina verktyg, KMA-ansvariga sina, drift/underhåll sina och så vidare. Önskvärt är att dessa sömlöst ska kunna överföra data och att data ska följa byggnadens alla skeden, från designskiss till att det slutligen demonteras.

Allt flera använder molnlösningar, som har öppna API:er, men vem ska bygga ihop det hela? Nu behöver vi en vertikal molnlösning! Först då kan data bli en stor tillgång. Data finns i basen av visdomspyramiden, information är selekterad och strukturerad data och på denna kan vi bygga kunskap. Med hjälp av kreativitet och AI kan vi uppnå visdom högst upp på pyramiden.

Microsoft Azure tillsammans med Schneider Electric utvecklar nu en vertikal molnlösning, en plattform anpassad till bygg- och fastighetssektorn – ett Industry Cloud. Fördelarna med detta:

• Skalbar

• Konsolidering och molnoptimering

• Standardiserad

• Datadrivna beslut

– Vi kan jämföra med e-handeln där en plattform utvecklades som hanterar samtliga funktioner nödvändiga för en smidig e-handel, berättade Per-Erik Åstrand.

Industry Cloud plattformen för bygg- och fastighetssektorn hanterar:

• 3D-modeller

• Dokumentation

Bygger ni er digitala strategi på verktyg eller en skalbar plattform

Flera verktyg är inte lösningen, eftersom barriärerna mellan discipliner fortfarande finns kvar. Det krävs en ny plattform som medger sömlöst flöde av data. Microsoft tillsammans med Schneider är på väg att lösa detta. Bild: SoftwareONE

• Estimering & kostnader

• Inköp & kalkyl

• Anbud och offerter

• Tidsplanering

• KMA

• Affärspartners

• Resursoptimering

• Visualisering

• Partnerintegration

• Analyser

– Ur ett livscykelperspektiv blir det möjligt med kravställning i tidigt skede och att säkerställa dataöverföring från byggskede till förvaltning. Det är en sömlös överföring av data mellan olika faser, fortsätter Per-Erik Åstrand.

Med dagens uppsjö av verktyg går det inte att jobba datadrivet. Ytterligare horisontella moln och fler verktyg hjälper inte.

– Bygg- och fastighetssektorn förstår att det inte går att jobba datadrivet i dag. Med en industriell sektoranpassad vertikal molnlösning som är skalbar och framtidssäkrad kommer detta att bli möjligt, avslutar Per-Erik Åstrand.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>