Nu tas nästa steg i arbetet med en statlig e-legitimation
Hem Teknik Nästa steg tas nu i arbetet med en statlig e-legitimation

Nästa steg tas nu i arbetet med en statlig e-legitimation

Publicerat av: Redaktionen

Den ökade digitaliseringen gör det allt svårare att klara sig i samhället utan tillgång till en e-legitimation.

Det är därför viktigt alla ges möjlighet att skaffa en säker e-legitimation.

DIGG har nu fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag om framtagandet av en statlig e-legitimation. En statlig e-legitimation är också en del i regeringens arbete för att förebygga och förhindra bedrägerier.

Uppdraget innebär att Myndigheten för digital förvaltning – DIGG – ska ta ska fram förslag på hur staten kan utfärda e-legitimationer. I uppdraget från regeringen ingår att bedöma hur lång tid som krävs och hur mycket det kommer att kosta.
DIGG kommer att utgå från att den statliga e-legitimationen ska finnas i flera format. Utformningen ska medge att så många som möjligt kan använda en statlig e-legitimation.

–Det är glädjande för DIGG att få detta uppdrag som är mycket efterfrågat av alla parter. En statlig e-legitimation kommer dessutom att bidra till ökad inkludering då personer som idag inte kan få en e-legitimation får möjlighet att skaffa den statliga e-legitimationen, säger Anna Eriksson, generaldirektör för DIGG.

Nu tas nästa steg i arbetet med en statlig e-legitimation

DIGG har fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag om framtagandet av en statlig e-legitimation.

Säker och enkel att använda
DIGG ska analysera vilket tekniskt stöd som behövs för att e-legitimationen ska kunna utfärdas och hur den informations- och cybersäkerhet som krävs ska säkerställas. Dessutom kommer DIGG att utreda vilka funktioner som krävs för att statliga e-legitimationer ska användas i förhållande till förlitande parter, till exempel myndigheter med e-tjänster, på ett effektivt och standardiserat sätt.

–Vi vill bidra till en statlig e-legitimation som både ska vara säker och enkel att använda, säger Lotta Hämäläinen, leveransledare Digital identitet på DIGG.

Varför behövs en statlig e-legitimation?
Den ökade digitaliseringen gör det allt svårare att klara sig i samhället utan tillgång till en e-legitimation. Det är därför viktigt alla ges möjlighet att skaffa en säker e-legitimation.

E-legitimationer utgör en samhällskritisk infrastruktur som måste fungera även i höjd beredskap och ytterst även i krig. Störningar i e-legitimationssystem kan snabbt få kännbara effekter för näringsliv, banker, offentlig sektor och inte minst för enskilda även i en i övrigt normal situation.
Uppdraget ska rapporteras till Infrastrukturdepartementet senast den 31 januari 2023.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>