Säkerhetsföretaget Check Points rapport över utvecklingen inom cyberhot och skadlig kod visar att utvinningen av kryptovalutor fortsätter att öka även under januari.
Så många som 23 procent av alla organisationer globalt påverkades av kryptoutvinnaren Coinhive.
Coinhive börjar utvinna kryptovalutan Monero när en användare besöker en hemsida med ett skadligt JavaScript, som använder datorns CPU-resurser för att utvinna valuta. Detta försämrar prestandan kraftigt. Coinhive var den vanligaste skadliga koden under januari globalt och hamnar på andra plats i Sverige.
– Under de senaste tre månaderna har utvinningen av kryptovalutor ökat kraftigt eftersom det är en lukrativ verksamhet för cyberkriminella, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point. Det är ett utmanade hot då det ligger gömt på webbplatser, vilket gör det möjligt för kriminella att komma åt och utnyttja företags CPU-resurser. Därför är det viktigt med säkerhetsskydd mot dessa lömska cyberattacker.
Check Points forskare upptäckte också att 21 procent av de undersökta företagen fortfarande har misslyckats att hantera datorer infekterade av Fireball. Fireball tar över webbläsare för att bland annat stjäla information eller ladda ner skadliga koder. Den skadliga koden började spridas i maj 2017 och under sommaren samma år påverkades miljontals datorer världen över. Fireball tar första platsen över de vanligaste skadliga koderna i Sverige under januari och RoughTed, ett så kallat malvertising-virus som sprider sig via annonser och ad-blockers på nätet, hamnar på tredje plats.
Topplistan baseras på ThreatCloud World Cyber Threat Map, som drivs av Check Point, och är världens största samarbetsnätverk för att bekämpa it-brottslighet. Databasen innehåller över 250 miljoner adresser och spårar i realtid var och hur cyberattacker sker världen över.