“Så blev Södertälje Sveriges Lean-center” – nu är Södertälje Science Parks verksamhet igång.

Leif Östling samtalar om hur lean blev ett signum för Scania och produktion i Södertälje.

"Så blev Södertälje Sveriges Lean-center" – nu är Södertälje Science Parks verksamhet igång. 1
Leif Östling, styrelseordförande i Södertälje Science Park, samtalar i ett miniseminarium den 21 februari om vad lean har inneburit, och kan betyda för framtiden.

Nu är Hållbara produktionsflöden fokusområdet för Södertälje Science Park som kommer att sprida erfarenheterna nationellt.

Hur förändras arbetet med lean? År 2030?

Efter en lyckad invigning och Science Week är Södertälje Science Park i full gång. För att stimulera till nya möten och insikter genomförs flera öppna miniseminarier och affärsmingel under våren. Fokus ligger på på lean, produktionsflöden och hållbarhet.

Så blev Södertälje Sveriges Lean-center

Första miniseminariet behandlar lean, ur många olika aspekter. Leif Östling, bland mycket annat framgångsrik koncernchef på Scania under 18 år och nu ordförande i Södertälje Science Park, samtalar med Johanna Strömgren, ansvarig för Leancentrum inom KTH, om hur Toyotas Lean-koncept blev en del av Scanias DNA och ett signum för produktion i Södertälje.

Vad var det som var så nytt? Hur förändras arbetet med lean? Och hur hanterar man en så pass stor omställning i ett stort företag?

Några frågor som kommer att diskuteras:

  • Hur bör en koncernledning jobba med lean på ”rätt sätt” så att det inte förknippas med den bild som media ibland ger, tex bara fokus på rationalisering/effektivisering?
  • Vad kan vara standardiserat och vad kan vara flexibelt? Vem bestämmer det? Ser vi några förändringar nu jämfört med för 10-20 år sedan?
  • Klarar vi av att titta på flera aspekter samtidigt eller blir vi enögda – dvs tappar lean fokus när alla kastar sig över digitaliseringen? Hur bör en ledning tänka här?
  • Skiljer det sig åt beroende på om det är industriföretag, en kommun, en bank, kanske t o m akademin (och hur duktiga är vi egentligen, eller inte)?

Hur förändras arbetet med lean? Jobbar vi med lean år 2030, 2040?

Tid: 21/2 kl. 07.30–09.00.

Första seminariet är gratis och inkluderar frukost.
Alla som är intresserade, inklusive press, är välkomna!

Anmälan sker till info@sscp.se