Varnar för hackare på sommaren
Hem Säkerhet Varnar för hackare på sommarlovet

Varnar för hackare på sommarlovet

Publicerat av: Redaktionen

Att använda samma lösenord för arbete och privat är ett enormt IT-säkerhetsproblem – inte minst under semestrarna.

Behöver du ta med dig din jobbdator på sommarlovet?

I så fall riskerar du att öppna dörren på vid gavel för hackare och har du riktigt otur kan hackare både komma åt känsliga personuppgifter om dig själv och bryta sig in i din arbetsgivares IT-system.

Så lyder varningen från IT-säkerhetsföretaget Beyond Identity som har undersökt människors användning av lösenord. Undersökningen visar att 50 procent återanvänder lösenord så att de har samma lösenord till IT-systemet på jobbet som de använder för privata konton och sociala medier.

I Sverige rekommenderar myndigheten Nationellt Center för Cybersäkerhet att man inte bör återanvända lösenord. Enligt Juha Hakava, regionchef i Norden för Beyond Identity, ökar återanvändning av lösenord och koder risken för att hackare kan installera skadlig programvara på datorn. Och risken är ännu större om du delar lösenord under semestern med familjemedlemmar som lånar arbetsdatorn och använder den för webbsurfning, spel och streaming.

Varnar för hackare på sommaren

Tom Jermoluk.

Undersökningen från Beyond Identity visar att ungefär var fjärde person använder så kallade svaga lösenord, både hemma och på jobbet.

10 procent byter aldrig lösenord på jobbet. När hackare hackar sig in i ett system har de använt lösenord i 80 procent av fallen, enligt Verizon 2019 Data Breach Investigations Report.

Det räcker dock inte ens med ett starkt lösenord för att hindra hackare från att komma in, säger Tom Jermoluk, vd för Beyond Identity.

– Lösenord är osäkra oavsett och de är långa eller svåra eller ändras ofta. En användare som blir lurad av en nätfiskeattack ger ut lösenordet oavsett hur komplicerat det är.

-Lösenordet kan alltid stjälas eller gissas. Därför hjälper det inte i längden med strikta lösenordsriktlinjer. I stället bör i första hand företag sluta använda lösenord överhuvudtaget. Lösenord är inte ett effektivt skydd mot cyberattacker, och det är dags att inse att vi behöver andra metoder. Användningen av lösenord är mest av allt en belastning, säger Tom Jermoluk.

29 procent av de tillfrågade skriver sina lösenord på papper. 10 procent har lösenorden i en vanlig word-fil och 9 procent har mailat dem till sig själva. Var femte använder namnet på sitt husdjur, sitt barn eller sin favoritidrottsklubb som lösenord.

Undersökningen genomfördes av Fractl för Beyond Identity. 1 004 personer i Sverige och Norge har svarat på frågor om att använda lösenord via ett webbaserat frågeformulär.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>