Aktiehandel januari: Spararna köper högutdelare
Hem FINANS Aktiehandel januari: Spararna köper högutdelare

Aktiehandel januari: Spararna köper högutdelare

Publicerat av: Redaktionen

Stockholmsbörsen har varit orolig under januari och spararna har under månaden satsat på att köpa högutdelande bolag.

– Spararna väljer återigen stabila utdelningar framför räntekänsligt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Rapportperioden i slutet av januari innebar en paus från börsens makrofokus.

– De flesta tunga börsbolag som rapporterat visar att verksamheterna fortsätter att tugga på bra, åtminstone mot bakgrund av den sämre konjunkturen. Kostnadsminskningar har varit en röd tråd för att hålla uppe marginalerna, säger Frida Bratt.

Boksluten och utdelningsbeskeden sätter utdelningsaktier på kartan.

– Högutdelare som storbankerna, Volvo med flera köptes friskt i januari. Utdelningsaktier hamnar högre upp på agendan när bokslut och utdelningsbesked står i fokus, men sannolikt vill många också göra lite mer stabila val framför räntekänsligt när börsen tar en andhämtningspaus efter rallyt i slutet av 2023.

Aktiehandel januari: Spararna köper högutdelare

Frida Bratt

Både Handelsbanken och Swedbank finns med i köptoppen.

– Storbankerna bjöd på rekordutdelningar. Kanske tunnas räntenettona ut under 2024, men det är inget som sätter avtryck i utdelningsbeskeden för ett urstarkt 2023, säger Frida Bratt.

Några rapportförlorare plockades upp av spararna.

– Essity föll på en rapport som ansågs som svag med lägre omsättning och resultat, och som resulterade i sänkta rekommendationer för aktien. Men spararna passade på att fiska i nedgången, säger Frida Bratt.

Mest nettosåld i januari är Ericsson, som kom med splittrade signaler i sin rapport.

– Optimisten tar fasta på bruttomarginalen, att vinsten var högre än väntat och att förlusttyngda segmentet digitala tjänster visade svagt positivt resultat. Pessimisten ser däremot den fallande omsättningen och snålblåsten för affärsområdet Networks i USA. Privatspararna är i just det här fallet pessimisterna och trycker på säljknappen, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i januari:

Mest köptaMest sålda
InvestorEricsson
NibeHexagon
VolvoScandic Hotels Group
SSABClas Ohlson
Volvo CarPlejd
BolidenByggfakta
HandelsbankenSinch
SwedbankBICO
EssityNordic Waterproofing Holding
IntrumFerronordic

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>