Sveriges småföretagare fortsätter satsa, trots utmanande läge
Hem Rapport/undersökning Sveriges småföretagare fortsätter satsa, trots utmanande läge

Sveriges småföretagare fortsätter satsa, trots utmanande läge

Publicerat av: Redaktionen

Omvärldsläget fortsätter att påverka Sveriges småföretagare, det visar ny statistik från fintechbolaget Froda.

Sista kvartalet visar ett ökat behov av kapital för att täcka upp för oförutsedda utgifter.

Kategorin har ökat med hela 25,9 procent jämfört med motsvarande kvartal 2021.

Det fjärde kvartalet har kantats av höjd styrränta och höga elpriser. Men trots det osäkra världsläget fortsätter Sveriges småföretagare att satsaFör andra kvartalet i rad går det att se en fortsatt ökning av säsongsbetonade investeringar som gått upp med 13,5 procent från föregående kvartal. Efterfrågan på finansiering för att göra renoveringar i verksamheten har stigit med 11,6 procent jämfört med samma period 2021.

Ny statistik: Sveriges småföretagare fortsätter satsa, trots utmanande läge– Inflationen och ökade el- och räntekostnader påverkar småföretagare i allra högsta grad. Makroläget skapar många osäkerheter vilket dels ökar behovet att täcka oförutsedda utgifter, dels ökar behovet av extra buffert.

-Men vi kan även se att Sveriges småföretagare fortsätter att investera i sina verksamheter, vilket tyder på en långsiktig tilltro till verksamheten tuffa tider till trots, säger Olle Lundin, vd på Froda.

Under det fjärde kvartalet går det även att se att Sveriges småföretagare investerar i lager, kategorin har ökat med 9 procent jämfört med tidigare kvartal och 7,1 procent jämfört med tidigare år. Däremot går det att se att maskininvesteringar sker i något mindre utsträckning, kategorin har gått ner med 13,6 procent mot föregående kvartal och med 10,7 procent jämfört med samma månad föregående år.

– Det höga kostnadsläget gör sannolikt att de som kan förlänger livstiden på sin maskinpark och därmed skjuter en sådan investering framåt, säger Olle Lundin, vd på Froda

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>