Svenskt start-up företag inom innovativa utbildningsprodukter för roligare kodning valt till finalist i EU-EIB:s tävling
Hem STARTUP Svenskt start-up företag inom innovativa utbildningsprodukter för roligare kodning valt bland finalister i EU-EIB:s tävling

Svenskt start-up företag inom innovativa utbildningsprodukter för roligare kodning valt bland finalister i EU-EIB:s tävling

Publicerat av: Redaktionen

Bland årets femton finalister finns det svenska företaget ImagiLabs, med innovativa produkter för att lära sig kodning på ett roligare sätt.

Turneringen för social innovation belönar Europas bästa sociala entreprenörer, med fantastiska, nyskapande innvationer, och priset utdelas i år i Wien, den 29 september.

  • Vinnarna i den allmänna respektive den särskilda kategorin tilldelas 75 000 euro vardera.
  • Nästa år, hösten 2023, går tävlingen av stapeln i Stockholm.

Det svenska företaget ImagiLabs har bland över tvåhundra sökande valts ut till att bli en av blott femton finalister i den elfte upplagan av turneringen för social innovation (Social Innovation Tournament) som EU:s bank, Europeiska investeringsbanken, anordnar genom EIB:s institut, the EIB Institute. De femton toppkandidaterna i turneringen representerar åtta EU-länder: Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike. Att ett företag från Sverige är utvalt till final bland alla tävlande detta år är alltså mycket hedrande.

Inlärningsappar för roligare kodning

ImagiLabs, erbjuder flera utbildningsprodukter som appar och hårdvara för att lära unga flickor och ickebinära barn att koda. Företaget grundades 2018 och har som mål att diversifiera skaparna av teknik, eftersom kvinnor fortfarande utgör mindre än 25 procent av de som arbetar med teknik i Europa. ImagiLabs har därför byggt världens enda mobile-first-grupp för yngre flickor, som är intresserade av teknik och gör kodning till något roligt och tillgängligt för en grupp som annars är svår att nå.

Om Social Innovation Tournament-nästa år i Sverige

Turneringens final äger i år rum i Wien torsdagen den 29 september. Varje år arrangeras tävlingen under ledning av EIB:s generalsekreterare Marjut Falkstedt i en EU-huvustad. Turneringen belönar och stöttar europeiska sociala entreprenörer vars syfte är att åstadkomma social eller miljömässig påverkan. Under hösten 2023 kommer tävlingen att äga rum i Stockholm.

 De femton utvalda final-projekten tävlar om priser till ett totalt värde om 220.000 euro. Projekten som vinner första och andra pris i den allmänna, respektive särskilda kategorin, erhåller 75.000 euro, respektive 30.000 euro. Priserna i den särskilda kategorin går till projekt som fokuserar på den blå och gröna ekonomin.En nyhet för i år är att i årets tävling kan publiken även rösta online. Det projekt som har fått flest röster vinner publikens pris på 10.000 euro.

Finalisterna har redan deltagit i ett skräddarsytt utbildningsprogram för att bli bättre på att presentera sina idéer och få hjälp med att finjustera sina affärsplaner. Genom programmet är de väl förberedda för att presentera sina projekt i Wien inför en jury bestående av specialister inom social innovation från den akademiska världen, samt näringsliv.

Mer än pengar och ära

Turneringen för social innovation handlar inte enbart om ett ekonomiskt pris. Varje års finalister blir dessutom automatiskt medlemmar i turneringens alumninätverk, där de och andra utvalda sociala entreprenörer ges tillfälle till fler möjligheter och mer resurser. De får tillgång till en mängd utbildningsmöjligheter, samt ett program för innovationsstipendier. Möjligheter innefattar bland annat:

Svenskt start-up företag inom innovativa utbildningsprodukter för roligare kodning valt till finalist i EU-EIB:s tävlingLärande och kunskap: skräddarsydd utbildning i ämnen som ledarskap, medelinsamling, Scaling Impact Executive Programme, som är en chefskurs på heltid med fokus på vidareutveckling,

  • presentation och samarbete , ed investerare, partnerskap med de främsta europeiska universiteten som Oxford, IE och INSEAD), webbinarier, e-utbildningar, med mera.
  • Tillgång till finansiella och personella resurser: SITolarships, ett program för innovationsstipendier, ett nätverk av experter från EIB-gruppen, partnerskap med företag, etc).
  • Synlighet och nätverkande: bloggberättelser, poddsändningar, inbjudan att tala/presentera vid hög-nivå evenemang, intervjuer i radioprogram, deltagande i konferenser i Europa för att nätverka med investerare, riskfilantroper och stiftelser som kan backa upp projektens investeringsbehov, partnerskap med European Venture Philantrophy Association (EVPA), etc.

Historia-förändra samhället genom idéer

Turneringen för social innovation startades 2012 i Luxemburg. Totalt har denna EU-tävling redan belönat dussintals sociala entreprenörer från hela Europa, med pengar, kunskap och nätverk, som hjälper dem att få sina företag att växa och förändra EU och världen med sina idéer, sin energi och sin entusiasm.

Håll dig uppdaterad om vem som blir årets EIB-vinnare och registrera dig här för att närvara personligen vid turneringen och prisutdelningen eller digitalt den 29 september. Presentationstävlingen direktsänds på www.sit2022.org.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>